1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Cassoulet
  6. Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen

Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 23-01-2017

Ingrediënten 3 personen


1 grote pot of blik bruine bonen van ongeveer 800 gr.
2 teentjes knoflook, geperst
1 grote ui, gesnipperd
1 grote rode paprika, blokjes
3 verse zoete roma tomaten, gesnipperd
200 gr fijne (kastanje) champignons
halve courgette, in blokjes gesneden
300 gr mager gerookte spekblokjes
3 varkens saucijzen
1 laurierblad
2 takjes verse tijm
1 tl gedroogde oregano
1 tl gerookt paprikapoeder, zoet
haf bosje verse bos- of lente ui
sap van een partje citroen
olijfolie
vers gemalen zwarte peper of piment d'espelette
zeezout


Verder heb je nodig


Hapjespan met deksel, kleine koekenpan


Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen
Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen
Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen
Waanzinnige Hollandse cassoulet met bruine bonen

Cassoulet is eigenlijk een Frans streekgerecht gebaseerd op vlees met bonen. Eigenlijk is er geen vast recept want elke streek heeft wel een eigen variatie. Veelal zit er varkensvlees, spek, worst of kip tot gekonfijte eendenbout aan toe in. Het is fantastische, traditionele winterkost die het goed doet bij vorst. Het vult niet alleen, maar is ook nog eens gezond en ontzettend lekker. Deze gezonde Nederlandse versie heb ik zelf bedacht en is zo lekker en voedzaam met dit koude weer dat je je vingers erbij aflikt. Makkelijk te maken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Laat de bruine bonen niet uitlekken want het vocht is nodig. Snipper de ui, de knoflook, paprika, courgette en de tomaten (witte kern verwijderen). Snijd chapignons in plakjes. Doe enkele eetlepels olijfolie in een grote pan en zet het spek samen met de saucijzen aan. Worst regelmatig draaien tot ze gelijkmatig bruin zijn en uitnemen (niet in prikken!). Voeg dan alle groenten toe inclusief het laurierblad, de takjes tijm, gerookte paprikapoeder plus de oregano toe zodat ze hun smaken kunnen afgeven. Roerbak kort tot alle groentjes glazig zijn. Voeg dan de pot of het blik bruine bonen toe inclusief vocht en verwarm, al roerend, verder. Zet vuur laag, leg de aangebraden saucijzen erop en doe deksel op de pan. Laat nu rustig 12 minuten verder garen. Snipper ondertussen de bos verse peterselie en de lente ui fijn. Haal deksel dan van de pan, proef en breng royaal op smaak met zeezout en vers gemalen zwarte peper of piment d'espelette (is een pepersoort uit Frans Baskenland). Verwijder het laurierblad en de takjes tijm. Knijp het sap van een partje citroen erboven uit, zo komen al die lekkere smaken optimaal bij elkaar. Schep in een schaal, leg de saucijzen erboven op en garneer het schoteltje af met de vers gesnipperde lente ui en smullen maar want dit is vreselijk lekker. Eet smakelijk.

Serveertip

Lekker met aardappelschijfjes, aardappelpuree, peterselie kriel, stokbrood of gekookte witte rijst.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top