Winter, stevige bruine bonensoep met spek
- Nederlands, Soep
- 30-60 min.
- Geplaatst op 23-01-2017
Het is winter, het is stevig koud en dan is een lekkere, verse, stevige, maaltijdsoep wel op zijn plaats. Het hoeft niet altijd erwtensoep te zijn. Deze eet ook makkelijk weg voor de kijkbuis. :) Snelle, xxl gevulde, winterse maaltijdsoep die niet alleen lekker, maar ook erg gezond is vanwege de hoge voedingswaarde. ^O^
Ingrediënten 4 personen
1 groot blik of grote pot bruine bonen200 gr spekreepjes
0.5 el olijfolie
2 liter rundvlees bouillon van 4 tabletten
halve knolselderij
2 stengeltjes prei
2 winterpenen
2 uien
1 kruimige aardappel
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
1 bosje bladselderij
1 ambachtelijke rookworst, liefst van de slager
1 klein blikje tomatenpuree
scheutje worchestersaus
vers gemalen zwarte peper
zeezout
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 784,32 kcal |
Koolhydraten | 56,58 g |
Eiwitten | 36,24 g |
Vetten | 40,22 g |
Benodigdheden
Soeppan, koekenpannetje, kookpanBereidingswijze
Neem een kleine koekenpan, doe er een klein beetje olijfolie in en bak de spekjes goed uit. Zodra de spekjes goed uitgebakken zijn schep ze uit de pan zonder het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier. Neem een kleinere pan met water en wel de rookworst ondertussen 20 minuten op 80 graden. Nooit laten koken! Zet een soeppan op, doe er 2 liter water in met 4 tabletten rundvlees bouillon, laurierblad en kruidnagel. breng aan de kook en laat kort trekken. Maak de groenten schoon, snijd knolselderij, winterpeen en aardappel in blokjes, snipper uitjes en snijd prei in ringen. Voeg toe aan de hete bouillon. Voeg bruine bonen toe met vocht en laat 20 minuten garen. Door de aardappel bindt de soep. Snipper bladselderij en voeg als laatste toe met de uitgelekte spekjes en de tomatenpuree. Verwijder laurier en kruidnagel, proef en breng op smaak met peper, zout en worchestersaus. Snijd als laatste de rookworst in plakjes en voeg toe. Als je snel en georganiseerd bent en goed kunt snijden is hij in 30 minuten klaar. Verdeel de soep over kommen of diepe borden en eet smakelijk.
Serveertip
Lekker met knapperig stokbrood en natuurlijk een glas goede rode wijn.
Laatste reacties
Vorige week een dubbele portie bruine bonensoep gemaakt. Inderdaad veel groenten, maar die kunnen we wel gebruiken 's winters. Te veel groenten? Dan gooi je er toch en extra pot(je) bruine bonen bij! Wel even op smaak brengen dan. LEKKER!
Prachtig recept met als snel meer dan een kilo groenten. Ipv met brood kun je het over rijst eten. Ik doe er een theelepel cayennepeper bij.
Bijna lente maar deze gaat mee naar de volgende hefst/winter. Bedankt.Groetjes Sylvia
groentesoep met wat bonen !!!
Doen jullie die kruidnageltjes er echt in. Ik heb het eens geprobeerd maar vond die smaak er echt niet bij passen. Sta ik daar alleen in? Lieve groet Cecile
Kwam thuis na een noeste dag werken. Had trek in een lekkere bruine bonensoep. Dit recept sprak me zeker aan. Na 1,5 uur koken eindelijk. Maar dan heb je ook wat. Ik sluit aan bij omajan, het is smullen. Ook het gezin zat te genieten.Twee tips: laat de spekjes niet uitlekken en strooi ze op het allerlaatste moment over de soep. Groetjes PapaTony
Meegenomen, hier ga ik mijn gezin blij mee maken! Tip, prik de kruidnagels in de laurierblaadjes, hoef je ze niet te zoeken in de soep. Groetjes Dido
Vanavond genoten van deze heerlijke soep. Recept precies gevolgd en smullen maar. Bedankt en groetjes Marianne