1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Hete kip
  6. hete kip

hete kip

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 14-01-2017

Ingrediënten 4 personen


1,5 kg kip (een hele kip) of 1,5 kg kippenbouten of 1 kg braadsticks / kippendijen
1 mok ketjap manis
1 mok water (of 2)
2 grote uien
4 teentjes knoflook
2 tl sambal
3 el bruine basterdsuiker
1 tl maizena
1 a 2 el citroensap
boter / olie
djinten
5 spice


Verder heb je nodig


Braadpan of
Slowcooker


Dit recept heb ik gekregen van mijn moeder. Ik heb het regelmatig gemaakt en in mijn herinnering heeft iedereen hier altijd met veel smaak van gegeten! Het gerecht is goed te combineren met rijst of aardappelen, maar kan ook lekker op een broodje.
Het gerecht zelf is redelijk machtig, maar heerlijk te combineren met atjar, pika of een andere frisse groenteschotel.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Neem de kip en snijd deze in handelbare stukken. Braad de kip in voldoende boter of olie ongeveer aan, zet het vuur naar matig en laat een half uurtje goed gaar worden (langer mag) met het deksel op de pan.
Snijd ondertussen de uien fijn en pers de knoflook.
Neem de stukken kip uit de pan en verwijder al het vlees en vel van de botten. gooi dit terug in de pan.
Voeg de uien, knoflook,ketjap, water, citroensap, basterdsuiker djinten, 5 spice en sambal toe. Let op, de sambal maakt het gerecht mild of heet. 2 eetlepels sambal oelek maakt dit gerecht in mijn ogen mild, dus ik gebruik meestal meer.
Laat dit minsten een uur stoven op matig vuur, met de deksel op de pan. Roer regelmatig even om. En proef regelmatig. Ik voeg soms nog een scheutje ketjap toe, gewoon omdat het lekker is.
Na een uurtje stoven controleert u de dikte van de saus. Deze blijft vrij waterig, dus kunt u om te binden een theelepel, of twee, maizena gebruiken om de saus te binden. Hierna nog even laten pruttelen.
De kip wordt lekkerder naarmate die langer op staat.
Selamat makan!

In de slowcooker: Kip, uit en knoflook eerst aanbakken, ongeveer 30 minuten, daarna in de slowcooker en alle ingredienten toevoegen. Dit minstens 4 uur op low laten pruttelen. Gebruik wel iets minder water in de slowcooker.
Om de saus in te dikken neemt u een half uurtje voor het einde van de bereidingstijd ongeveer 100 ml saus uit de slowcooker, voegt hier dan een lepel maizena aan toe en dit roert u goed door. Vervolgens orert u dit weer door de saus in de slowcooker.

Tags, , ,

Serveertip

Bij gebruik van conimex Ketjap, minder suiker gebruiken.
Ik gebruik zelf A ketjap. Minder zoet en daarom heb ik zelf meer controle over de zoetheid door toevoeging van basterdsuiker.
Heerlijk bij rijst, maar kan ook goed bij krokant gebakken aardappels of gekookte aardappels. Zelf wil ik nog wel eens een restje gewoon in een broodje doen, heel lekker.
Lekker bijgerechten als een telor sambal, atjar, sambaloontjes en natuurlijk kroepoek, maken het gerecht compleet.
Zelf serveer ik er graag pika bij, een rauwe sambal uit het Caribisch gebied, zoet, zuur en zeer pittig.

Bron

Mijn moeder, en die heeft het ook ergens vandaan



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van erik_sauer921


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van erik_sauer921
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top