1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Franse keuken
  5. Quiche
  6. Quiche Lorraine recept 1775 van overgrootmoeder

Quiche Lorraine recept 1775 van overgrootmoeder

Door: Noordermeisje

  • Frans, Voorgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 13-01-2017

Ingrediënten 6 personen


Voor de bodem: ( la pate brisee)
200 gram meel, 100 gram boter, 2 eetlepels olie of 30 gram reuzel, mespuntje zout en beetje water.
Voor de vulling: (quiche Lorraine)
125 gram gerookte bacon, 1/2 liter crème fraiche, 1 dcl. Zure room, 4 eieren, zout en peper.


Verder heb je nodig


Grote ovenschaal doorsnee 25 cm
Mixer
Deegroller

Traditionele quiche Lorraine

Gevuld met ham, zure room, crème fraiche, eieren, zout en peper.

Gevuld met ham, zure room, crème fraiche, eieren, zout en peper.

Het recept komt uit mijn overgrootmoeders kookboek uit Frankrijk. In die tijd bakte en kookte ze op een groot fornuis die op hout werd gestookt en die meteen dienst deed als kachel.
Dit recept bestaat uit 2 verschillende recepten, de een de bodem de ander de vulling. Ik heb ze hier samen gevoegd. Temperaturen worden niet aangegeven maar aangeduid als zacht, middelmatig of hoog vuur.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe het meel in een kom of op een schone aanrecht. Maak een kuiltje in het midden, doe de olie of reuzel in het kuiltje, zout erbij, de boter in kleine stukjes erbij. Meng dit samen heel snel en doe een beetje water erbij. Kneed het deeg met de palmen van je hand. Rol het tot een grote ronde bol dan met de deegroller plat rollen zodat het in je ovenschaal past, opwerken aan de zijkant tot ongeveer 2 tot 2,5 cm.
Nu de vulling.
Klop de eieren, voeg de zure room en crème fraiche toe, zout en peper erbij. Geheel goed doorkloppen en in de ovenschaal op de pate brisee gieten. De gerookte bacon in kleine stukjes snijden en uitstrooien over de vulling.
Het geheel 40-50 minuten bakken op ongeveer 170 graden in een elektrische oven.

Tags

Serveertip

Als voorgerecht, tussendoortje overdag of s'avonds. Een salade erbij.

Bron

Kookboek uit 1932



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Noordermeisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top