Boerenworst met bruine saus

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 09-01-2017
  • Boerenworst met bruine saus

    Boerenworst met bruine saus

    Boerenworst met bruine saus

  • Boerenworst met bruine saus

    Boerenworst met bruine saus

    Boerenworst met bruine saus


Heerlijk met stamppotten.

Deel dit recept

Ingrediënten 32 personen
3 eetlepels heel korianderzaad
2½ eetlepels zout
1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
2 theelepels gemalen piment
2 theelepels garam masala
¾ theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel nootmuskaat
2 theelepels suiker
½ kop bruin azijn
varkensdarm
900 g rundvlees
900 g lamsvlees
900 g varkenslies

1. Rooster de heel korianderzaad voor een paar minuten in een droge pan terwijl je de pan schudden zodat ze niet aanbranden, maar begint te springen.
2. Maal het korianderzaad samen met de andere droge kruiden fijn in een koffiemolen.
3. Meng nu de kruiden met het vlees en laat het een nacht in de koelkast staan.
4. Maal het vlees medium grof en stop het in de voorbereide darmen. Deze worst kan ook voor maximaal drie maanden in de vriezer te bewaren.

TIP: Koop gehakt i.p.v. zelf vlees malen
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

basis bruine saus
braadvet van gehaktballen of ander vlees soorten
250 g spek, in blokjes
1 ui, grof gesneden
1 teentje knoflook, fijn
2 wortels, gehakt
stengel bleekselderij, in blokjes
1/2 t kerriepoeder
1/2 t mosterdpoeder
1 tomaat,in blokjes
takjes platte peterselie
1 liter runderbouillon
1 e sherry of Madera
1 t Worcestersaus
paar takjes verse tijm
2 laurierblad
zout
zwarte peperkorrels
30 g boter
30 ml bloem

Bereidingswijze

1. Bak spekjes uit in bakvet van ballen en haal uit pan.
2. Bak in braadvet de met kerriepoeder en mosterd poeder de ui, knoflook, wortels en selderij tot goudbruin van kleur.
3. Voeg weer spekjes en tomaat, platte peterselie, tijm, laurierblad, zout en peperkorrels bij en vul aan met runderbouillon en voeg de sherry erbij.
4. Kook geheel zachtjes voor 30 min en zeef bouillon.
5. Laat bouillon afkoelen.
6. Verhit de boter in een sauspan en voeg de bloem toe.
(er kan ook champignons door die je even inboter gaarbakken voor de bloem erbij komt)
7. Bak bloem tot gaar en bruin van kleur.
8. Voeg de getrokken bouillon erbij en klutst met garde tot een gladde saus (zoveel bouillon om een gebonden saus te maken)
9. Serveer over gehaktbal.
10. Garneer met peterselie.

Bron

Marie Viljoen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten