1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Duitse keuken
  5. Leberkäse zoals in Beieren en Oostenrijk maar dan zelf gemaakt

Leberkäse zoals in Beieren en Oostenrijk maar dan zelf gemaakt

  • Duits, Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 05-01-2017

Ingrediënten 10 personen


150 gram uien
200 gram mager gerookt spek
250 gram ijsblokjes
4 verse fijne kalfsbraadworstjes à 120 gram
1 kilogram fijn rundergehakt
400 gram fijn varkensgehakt
Zout en peper naar smaak
½ theelepel vers gemalen nootmuskaat
½ theelepel gedroogde majoraan of oregano
1 theelepel geraspte citroenschil
20 gram gesmolten boter


Verder heb je nodig


2 cakevormen van 1 liter inhoud
Keukendoek
Zware pan
aluminiumfolie


Leberkäse (foto van internet)
Leberkäse (foto van internet)

Een aantal jaren geleden - toen we nog in Nederland woonden - heb ik zelf een keer Leberkäse gemaakt.  De Leberkäse smaakte goed en ik heb er toen een neef heel blij mee gemaakt.
Deze week vroeg een mede -Smulwebber of ik een recept had van Leberkäse en dat had ik dus. Alleen nooit op Smulweb geplaatst en nooit een foto gemaakt.
Gelukkig had ik het recept nog in mijn plakboek zitten en kon ik het ook nog terugvinden via inernet.
Er zijn veel recepten op internet te vinden van Leberkäse zelf maken. Ik weet niet hoe die smaken, maar deze vonden wij lekker.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze


Uien pellen en fijn raspen.
Speklapjes in kleine stukjes snijden en in de keukenmachine of vleeswolf fijn malen.
IJsblokjes in een keukendoek wikkelen en met een zware pan heel fijn slaan.(Dit is nodig om de vleesmassa de juiste temperatuur te laten krijgen, vleesmassa moet goed koud zijn).

Kalfsbraadworst uit de velletjes drukken.
Geraspte ui, speklapjes, kalfsbraadworst en de beide gehaktsoorten door elkaar mengen.
Kruiden en citroenschil door het vlees mengen.
(Neem een proef of het vlees goed gekruid is, door een klein balletje even in heet water te leggen en dan te proeven).

Van deze vleesmassa samen met het ijs in een keukenmachine met mes op de hoogste stand een fijne farce maken.

Cakevormen bekleden met aluminiumfolie en insmeren met wat gesmolten boter.
Cakevormen vullen met de vleesmassa, gladstrijken en bovenop bestrijken met de rest van de gesmolten boter.

Leberkäse in een voorverwarmde oven op de onderste richel 65 tot 75 minuten bakken op 180 graden boven- en onder-warmte (160 graden hete-lucht) . (De tijd is afhankelijk van je oven)

Leberkäse uit de oven halen en kort laten afkoelen en dan in plakken snijden.

Serveertip

In Beieren en Oostenrijk wordt Leberkäse bijna altijd gegeten met een gebakken ei en gebakken aardappelen of een warme plak op een broodjes.
Wij vinden het ook lekker met aardappelsalade.

In plaats van de genoemde gehaktsoorten kun je natuurlijk ook stukken vlees verwerken, maar zoals in dit recept is het wat gemakkelijker.

https://www.youtube.com/watch?v=SqmJ4AnkGb8 (zo maak je Leberkäse !)

Bron

Uit het tijdschrift Essen und Trinken april 2003 ( http://www.essen-und-trinken.de/rezept/92877/leberkaese-mit-senf-vinaigrette.html )



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top