Croque gueule de bois
- Frans, Ontbijt
- 20-30 min.
het is weer de de dag after the night before, gelukkig nieuwjaar iedereen, en een creatief kookjaar toegewenst.
nou kan ik me voorstellen dat je deze dag niet erg creatief bent, geeft niet , klassieker ( s ) om je knap hartig door deze dag te helpen.
Ingrediënten 2 personen
saus:5 dl halfvolle melk
100 g gruyère geraspt
100 g comté geraspt
25 g boter
30 g bloem
1 ei geel
peper , zout en wat nootmuskaat naar smaak
toast:8 dikke sneden wit brood , casino zelf snijden , 2 cm dik
4 dikke sneden gekookte ham
50 g comté
50 g gruyère
flinke lepel boter
ei :
2 middelgrote verse eieren
peper zout uit de molen
beetje olie
paar druppels Worcester saus
nootmuskaat
peper
zout
Benodigdheden
oven / grill2 x kookpan
2 kleine kopjes
2 boterham zakjes
ovenschaal
Bereidingswijze
begin met een roux. Smelt de boter in een steelpannetje op een matig vuur en doe er de bloem bij. Roer met de garde en laat het mengsel kort ‘bakken'. niet bruin maar gaar.
Schenk de melk erbij en roer met de garde tot je een gladde gebonden saus krijgt.
voeg gruyère, en comté toe aan de warme saus. Roer tot de kaas opgelost is. Laat de saus niet meer koken.
Kruid de saus met wat zout, peper van de molen en een beetje nootmuskaat.Roer er tenslotte de dooier doorheen, zodat de saus een mooie glans krijgt.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij met een broodmes dikke sneden van het brood en leg ze op een ovenschaal, op een vel bakpapier of een siliconenmatje. Voor elke toast heb je twee sneden nodig
Smeer de sneden in met een rijkelijke laag van de kaassaus.4
Beleg de helft van de broodjes met een flinke snede gekookte ham 5
Schep op de ham nog een likje saus dat als ‘lijm' zal dienen. Leg daarop een snede zonder vlees, met de laag kaassaus naar boven.6
bestrooi nog wat comté en gruyère over de bovenste en zet de snacks gedurende zo'n 15 minuten in de oven van 180°C.7
Laat het flink heet worden en wacht tot er bovenaan een goudbruin kaaskorstje te zien is.
breng een pannetje water aan de kook op standje net wel net niet koken.
hang de zakjes in 2 kopjes, vouw open giet er een beetje olie en wat Worcester in, breek heel voorzichtig de eitjes in elk kopje ( hele dooier ) bestrooi met peper en zout , knoop voorzichtig dicht, hang in het water voor precies 3.30 min.
knip het zakje open ( pas op heet ) en giet voorzichtig op je croque,
voila een croque madame met gepocheerd ei
Bron
dagelijkse kost , ei eigen
Serveertip
nog meer? dan nog een hollandaise of mayo saus erover.