Ciabatta Brood

 • Italiaans, Brood
 • > 120 min.
 • Geplaatst op 18-12-2016
 • Ciabatta Brood

  Ciabatta Brood

  Ciabatta Brood

 • Ciabatta Brood

  Ciabatta Brood

  Ciabatta Brood

Dit is een basisrecept voor ciabatta dat je kunt bijschaven naar je eigen smaak. Wil je een wat losser deeg met een luchtige textuur, voeg dan de 50 ml water toe in de tweede stap (in totaal 400 ml). Wil je een deeg met een compacte textuur dat je goed kunt vormen, laat dan de 50 ml water in stap 2 weg (in totaal 350 ml). Het is een plakkerig en onhandelbaar deeg vooral als je het met je handen gaat kneden. Dus als je een keukenmachine met kneedhaak hebt is dat natuurlijk veel gemakkelijker. Maar wat je zelf maakt smaakt altijd stukken beter. 

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor 2 grote Broden óf 6-8 Broodjes of Panini's
500 g Witbroodmeel, plus extra voor de Drogere variant
350 ml Water voor vast Brood (400 ml Water voor Luchtigere variant)
2 theelepels droge Gist (10 gram=1,5 zakje)
2 theelepels fijn Zeezout (10 gram)
Olijfolie, om in te smeren
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine
Grote Kom
Plasticfolie
Bakpapier of Olijfolie

Bereidingswijze

1 Doe het meel in de kom van de keukenmachine en zet de deeghaak erin, of doe het meel met zoet in een grote kom als je met je handen gaat kneden.

2 Vul in een maatbeker met 350 ml lauw warm water en roer de gist erdoor. Giet het mengsel bij het meel samen met 50 ml warm water (voeg dit niet toe als je een compacte textuur wilt) en meng op een lage stand in de keukenmachine (of met een houten lepel in de kom), tot een kruimelig deeg.

3 Zet de keukenmachine op een hogere stand en kneed het ciabatta deeg zo'n 6 minuten, tot het glad en elastisch is, het klopt dat het mengsel vrij nat is, zeker als je 50 ml extra water hebt toegevoegd in stap twee. Gebruik je geen mixer, kneed het deeg dan 10 minuten met je handen op een met meel bestoven werkvlak tot het glad en elastisch is, als het plakkerig aanvoelt en daardoor moeilijk te kneden is, kun je je handen invetten met een klein beetje olijfolie.

4 Vet een kom in met wat olijfolie, leg het deeg erin en dek af met ingevette plasticfolie. Laat het op een donkere, koele plek ongeveer 2 uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld, je kunt het deeg ook 24 uur laten rijzen in de koelkast.

5 Keer het deeg voorzichtig om (zonder er lucht uit te drukken) op een met olie ingevet werkvlak. Vet je handen ook in met olijfolie en vorm er 2 langwerpige broden van, of 6-8 kleine broodjes door het deeg in porties op te splitsen en er ronde broodjes van te vormen. Vet een bakplaat in en leg de broden erop, zorg dat er voldoende ruimte tussen de broden zit, zodat ze elkaar niet raken als ze in de oven uitzetten. Dek ze weer losjes af met ingevette plasticfolie en laat ze 1 uur op een warme plek staan, tot ze minimaal een derde in omvang zijn gerezen.

6 Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak kleine ciabatta broodjes ongeveer 20 minuten en grote 30-35 minuten, of tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant tikt. Laat de broden op een rooster afkoelen voordat je ze belegt.

7 Snij voorzichtig overlangs in tweeën, besmeer met wat boter, beleg rijkelijk met York Ham (ALDI), snij er wat ijsberg sla op, verdeel er 'n paar cherry tomaatjes (in vieren gedeeld) over, met 'n paar toefjes mayonaise. Klap dicht en smakelijk eten!!!

Bron

Jamie magazine/van mij

Serveertip

Per portie 315 kcal, 3,2 g vet (0,5 g verzadigd), 9,6 g eiwit, 66 g koolhydraten, 0,4 g suikers

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten