1. Home
  2. Recepten
  3. Japanse keuken
  4. Volledige tepan yakki menu

Volledige tepan yakki menu

  • Japans, Feestmaaltijd
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 30-11-2016

Ingrediënten 4 personen


Vis en vlees zie beschrijvinf


Verder heb je nodig


Teppan yakki plaat


Dit is een voledige maltiujden met 6 verschillende soorten vis en vlees plus verschillende bijbehorende sausen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze


Teppan Yaki van biefstukpunten, garnalen, tong en calamari

Na fondue, chocolade- fontein, steengrillen, gour- metten, en wokken wordt Teppan Yaki (ook wel Teppan Yaki genoemd) de nieuwe hit van gezellig tafelend Nederland. De term komt uit Japan en houdt in principe niet meer in dan “hete plaat”. Koken op een teppan yaki is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Boven- dien behoeft de kookwijze erg weinig vet, dus het is nog gezond ook. Bij ons leveren de eerste fabrikanten al teppan yaki-platen voor in de keuken of op tafel. De culinaire instituten en hotelscholen installeren de professionele varianten ervan in hun leskeukens en ook steeds meer restauranthouders gaan op zoek naar dit nieuwe medium, dat ver buiten de grenzen van de Oosterse keuken lijkt te gaan treden. Bereid u dus voor: Teppan Yaki is niet meer tegen te houden, en binnenkort wordt van u verwacht dat u uw gasten eens een avondje op zo'n “plaatfeest” trakteert! Denk er wel aan: De dikte van de plaat van de teppan yaki is van niet te onderschatten belang: Hoe dikker, hoe beter. De hitte moet namelijk hoog zijn, en constant. De plaat moet geleidelijk warmte afgeven. Als uw plaat te dun is, loopt u kans op aanbranden. Ook kan het zijn dat uw plaat te snel afkoelt waardoor uw gerechten beginnen te stoven in plaats van te bakken. En dat is niet de bedoeling. Teppan yaki kan gemaakt worden van allerlei ingrediënten. Dit recept is slechts één variant. Bij de teppan yaki worden altijd sauzen geserveerd. Deze twee zijn de meest gangbare, maar zeker niet de enig mogelijke.

Benodigdheden voor
4 personen:
Ingrediënten: Keukengerei:
8 Black Tiger gamba's, gepeld, met staart Teppan yaki
1 pijlstaartinkvis (calamaris) Zeef
4 tongfilets Tandenstokers of bamboe satéstokjes
8 coquilles St. Jacques (zonder het roze gedeelte)
200 g biefstukpunten of ossenhaaspunten
2 uien
1 kleine aubergine
2 groene paprika's
8 shiitake paddenstoelen
3-4 bladen witte kool, alleen het zachte gedeelte
200 g haricots verts
1 wortel, heel dun overlangs gesneden
Voor de gomazu-saus :
3 el. sesamzaad
6 el. lichte zoute sojasaus
2 el. mirin of sake
3 el. citroensap
2 el. dashi
Voor de ponzu-saus:
5 el. lichte zoute sojasaus
4 el. citroensap
1 el. rijstwijnazijn
5 el. dashi
Voor de dashi:
1,5 l water
15 g kombu (gedroogd breedbladig Japans zeewier)
35 g bonitovlokken (gestoomde, gerookte en vervolgens gedroogde bonito-tonijn)

Bereiding dashi:
Verwarm het water met de kombu op een laag vuur. Verwijder het zeewier net voor het water begint te koken, zo ontstaat er geen schuim op de bouillon. Voeg de bonitovlokken toe en neem de pan van het vuur. Wacht tot de vlokken naar beneden zijn gezonken in de pan en giet de dashi door een fijne zeef.

Bereiding gomazu-saus:
Rooster de sesam in een pan zonder toegevoegd vet. Maal de zaadjes fijn in een vijzel. Voeg de andere ingrediënten toe. Goed mengen. De saus moet smeuïg. Als ie te dik is kun je wat dashi erbij gieten. Eventueel, voor een extra zuurtje, wat komezu (rijstwijnazijn) toevoegen.

Bereiding ponzu-saus:
Neem de dashi. Voeg de andere ingrediënten toe. Mengen. Op smaak brengen door de variëren met dashi (als het te zuur is) en wijnazijn (als het te flauw/zoet is). Klaar!

Vervolgens:
Steek tandenstokers of bamboe satéstokje door de uien en snij er plakken van, zodanig dat deze door de stokjes bij elkaar worden gehouden. Doe de biefstukpunten even in de diepvries (30 minuten) en snijd er vervolgens dunne plakjes van. Snijd de aubergine in hele dunne plakken en zet ze op koud, gezouten water. Laat ze 20 minuten trekken en laat ze vervolgens uitlekken op een doek. Maak de paprika's schoon en snij ze in vieren. Blancheer de koolbladeren (even wellen in kokend water tot ze zacht zijn) en laat ze uitlekken op een doek. Snij er vervolgens flinterdunne reepjes van. Blancheer de haricots verts door ze in kokend water te gooien, 3 minuten te koken en vervolgens in ijskoud water af te blussen. Snijd ze vervolgens in tweeën en maak er kleine bundeltjes van, omwikkeld met een flinterdun plakje wortel. Snijd de tongfilets in 3 stukken (totaal dus 12). Arrangeer alle ingrediënten op een grote platte schaal.

Bereiding:
En nu gaat 't gebeuren! Steek de teppan-yakiplaat aan (het liefst op tafel natuurlijk). Doe er een heel klein beetje olie op en begin te grillen, het liefst in deze volgorde: Vlees, garnalen, vis, en groenten. Verdeel iedere keer dat iets gaar is over de borden van de gasten. Laat uw gasten zelf proberen welke saus ze het beste vinden passen bij de verschillende gerechten. Prettige avond!

Wijntip:
Hierbij drinkt men warme sake (rijstwijn) uit aardewerken of porseleinen borrelglaasjes. Heerlijk. Vergeet aan het begin van het festijn de warme, vochtige gastendoekjes niet waar de Japanse keuken zoveel aandacht aan besteedt. Dat zullen uw gasten erg op prijs stellen. En natuurlijk: Teppan yaki wordt UITSLUITEND gegeten met stokjes!!

Bron

Ww.meerdanvlees.nlOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van arjen6


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van arjen6
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top