1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Boeuf bourguignon
  6. Boeuf Bourguignon Bourgondisch Genieten!

Boeuf Bourguignon Bourgondisch Genieten!

Door: Sim77

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 21-11-2016

Ingrediënten 4 personen


800-1000 gr. runderstoofvlees, 6 sjalotten, 2 teentjes knoflook, 500ml rode wijn (Bourgogne of een fruitige stevige Merlot-Cabernet Sauvignon), 200 gr gemixte paddestoelen, 250 gr spekreepjes, 6-8 takjes tijm, 2 blaadjes Daun Salam blad (of gewone Laurier), bosje peterselie, potje 200ml runderfond, blikje tomatenpuree 140gr., olijfolie, zout, zwarte peper


Verder heb je nodig


Koekenpan, braadpan van Creuset of Fontignac etc.


Een hele volle en bourgondische Boeuf Bourgignon. Vaak gegeten in Frankrijk en heb na een x-tal recepten te hebben bestudeerd er mijn eigen draai aangegeven eat geresulteed is in een hele smaakvolle én klassieke Boeuf Bourguignon.
Ik doe er lekker een hoopTijm in, een mix van paddenstoelen (Gele Oesterzwam, Kanstanje champignon, Shiitake, Beukenzwam) te verkrijgen bij de Lidl. Ool een lekkere volle wijn, een Bourgonge is best prijzig dus kun je ook kiezen voor een andere wijn. Een Cabernet Sauvignon is krachtig en heel geschikt. Een Merlot is soepel vol en lekker zoet fruitig en die combi stond mij wel aan, dus een Merlot-Cabernet Sauvignon. 3 Euro nog wat bij de Lidl. De wijn is in deze de achilles hiel van het recept dus gooi er niet zo maar wat in. De keuze voor Daun Salam blad is simpel, deze heeft een wat citroenachtige smaak. Maar gewone Laurier mag ook.
Het is even een half uurtje werk en daarna mag je op je luie gat gaan zitten wachten tot de boel gaar is, en ondertussen al genieten van de geur die vrijkomt in je huis. Echt heerlijk dit. Als je echt gek wilt doen gooi dan ook nog wat gechopte truffel in de pan. Oh en nog iets komt geen boter aan te pas, gebruik een lekkere olijfolie van eerste persing.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Snipper de sjalotten en de knoflook, maak deze langzaam glazig in een koekenpan met een beetje olijfolie. Haal de Uienmix uit de pan en doe dat ik een kommetje. Nu kun je de spekreepjes opbakken in de olie die nog in de pan zit. Doe deze ook in het kommetje of gelijk in de braadpan tesamen met de uienmix. Bak nu de runderlappen kort aan in de koekenpan zodat ze bruin zijn aan de buitenkant. Snijd daarna de lappen in blokken van 2x2cm. Snij de paddestoelen in schijfjes, de stelen van de Beukenzwam en Gele Oesterzwam wigvormig. En dat was het. Nu mag alles de stoofpan in, deksel erop en lekker wat anders doen.

Dit gaat dus de stoofpan in:
Het vlees, de uienmix, de spekreepjes, het overblijfsel van de olie uit de koekenpan, de fond, de wijn, de paddestoelen, de tomatenpuree en een zestal takjes tijm, of meer. Voeg ook een zestal takjes peterselie toe, de twee laurierblaadjes en een flinke hoeveelheid zout en zwarte peper. Zorg ervoor dat alles mooi onder water staat, anders mag je nog wat meer wijn toevoegen. Of een blikje tomatenblokjes.

Laat dit nu minimaal 2-3 uur sudderen. Meestal geldt, een dag van te voren maken maakt het lekkerder.
Kook de saus in als hij nog te waterig is of maak van ongezouten boter en bloem kleine balletjes die je aan het gerecht toevoegt totdat de saus de gewenste dikte heeft.

Klaar! Bon appetit!!!

Tags, , , , , ,

Serveertip

Het gerecht kan heel eenvoudig geserveerd worden met wat pasta, vlinderpasta of tagliatelle. Ik heb een tik dat ik het vaak klaarmaak met een mix van de grotere vlinderpasta met macaroni. Ook lekker met krieltjes of aardappelpuree en wat gestoomde broccoli. Of wat stokbrood met kruidenboter en aijoli. Vergeet dat lekkere wijntje erbij ook niet.Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Sim77
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top