culinair gourmetten
- Europees, Feestmaaltijd
- > 120 min.
ze staan weer voor de deur , niet de jehova, ook geen postcodeloterij , maar de feestdagen.
dat betekent weer gezellig aan tafel , koken ! of laten koken , dus gourmetten want dat is handig , zelf niet al te lang in de keuken, kids vinden het heerlijk, en al het gefreubel is gewoon leuk om te doen.
ik kwam er achter dat mensen zonder kinderen heel erg weinig gourmetten, terwijl als je de ingredienten aanpast er je er toch echt een culinair grilfeest van kan maken.
skip de kilokknal gourmetschotels en ga los , het kan dus idd. weer anders.
alle ingredienten zijn voor 4 personen. heel veel van te voren klaar te maken, ga niet alle sauzen benoemen , maar wat je gebruikt maakt het vers, en kan 24 uur van te voren.
heel veel bakjes, glaasjes etc wees creatief, ik geef toe het is een lang verhaal geworden, maar meer dan waard.
Ingrediënten 4 recipe.people
voor:zelf gegrilde garnalen cocktail met ananas:
2 kleine blikjes ananas stukjes uitgelekt , bewaar 1 el sap
16 grote garnalen gekookt , zonder staart
2 el olie
2 tl Shichimi Togarashi kruiden ( jb )
2 stronken little gem , baby romaine sla
2 blikjes krabvlees, uitgepluist , harde stukjes verwijderd
4 el mayonaise
2 el ketchup
paar druppels worcestersaus
1 el whiskey
party time!
blue:
12 kastanje champignons
1 cup ERU Crème au bleu ( super )
100 gram serano ham gesnipperd
panko
olijf olie
white:
8 coquilles , liefst vers , anders mantel schelp uit de diepvries, maar die zijn kleiner.
100 gram zeezout boter
sap van 1/2 e citroen , plus rasp van 1 bio citroen ( geen waslaag )
marinade van het voorgerecht.
yellow:
5 eieren
1 zakje eekhoorntjes brood geweekt en in kleine stukjes
1 el gedroogde provinciale kruiden
2 tl. truffel olie
steeltjes van de kastanje champignons fijn gesnipperd.
1 el volle melk
pink:
200 gram kalfs gehakt
1 ei
1 el paneer
8 plakjes pancetta
3 tl Za'atar ( jb )
red:
2 eendenborsten zonder vel/vet
halfe pot wildfond
1 glas port ruim
1 el bruine suiker
2 el water
zout peper uit de molen
optioneel: eenden lever krullen ( eigenlijk geen optie , maar gewoon doen )
brown:
8 oesters ( jazeker !)
bloem
3 el croma ( jazeker ! )
1 bos fijn gensipperde peterselie
1 el limoen sap
peper uit de molen
toetjetoe:
8 mini bak camemberts ( ah )
marinade van de eendenborst
2 el blauwe bessen jam
2 el kookroom
1 el creme de cassis
Benodigdheden
kommenschaaltjes
garde
keukenmachine
Bereidingswijze
voor:zelf gegrilde garnalen cocktail met ananas:
dag van te voren :
meng olie ananas sap, kruiden, ananas stukjes en garnalen, in een kom. dek af , zet koel weg voor een nacht, schep af en toe om.
meng mayo, ketchup worcester en whiskey , zet koel weg
dag zelf:
bekleed 4 mooie glazen met wat sla, giet garnalen en ananas af maar bewaar de marinade! dit hebben we straks nog nodig.
meng krab met 1 1/2 lepel saus en verdeel over de glazen , geef pp een bakje met ananas, 4 garnalen en 1 met saus.
laat je gasten zelf de garnalen en ananas grillen/ bakken , voor een heerlijke warme garnalen cocktail.
party time!
blue:
dag van te voren:
verwijder de steeltjes van de champignons, maar ook deze gaan we bewaren,
laat de kaas zeer zacht worden en meng met de ham.
blancheer de champignons 2 minuten, spoel ijskoud af en dep goed droog, vul met kaas mengsel, zet weg tot gebruik.
dag zelf :
bestrooi de champignons met wat panko en besmeer buiten kant in met wat olie, serveer bv. in een eierschaal of leuk in een poffertjes pan.( schroef het handvat er dan even af als dat mogelijk is )
white:
dag van te voren:
laat boter zacht worden en meng desnoods in je keuken machine met het sap en rasp, zet koel weg.
dep de coquilles droog en besmeer met een bak kwast in met de marinade, serveer 2 pp en de boter apart, op temp. laat je gasten ze niet langer dan 2 min. per kant grillen.
klontje citroen boter op je gegrilde coquilles, smaak explosie
yellow:
dag van te voren:
meng alle ingredienten, dek af en zet koel weg.
dag zelf: klop nog even op tot schuimig .
pink:
dag van te voren:
kneed het gehakt met ei, paneer en kruiden ( gewoon lekker met je handen ) en zet even ijskoud weg voor 30 minuten, zo kun je straks betere rolletjes maken.
het idee is een soort van sla/blinde vink , verdeel in 8 rolletjes, en draai daar het spek omheen, vouw de zijkanten eerst naar binnen, dan rollen, zet weg voor gebruik.
red:
dag van te voren:
laat de fond op laag vuur smelten, voeg water port en suiker toe , tot goed opgelost.
snijdt de eendenborst schuin weg , in 8 plakjes en marineer voor een nachtje ,
dag zelf: giet de marinade af , maar ook die gaan we weer bewaren ! dep niet droog, bak max 3 min. per kant. suiker carameliseerd.
brown:
dag van te voren:
smelt op laag vuur de boter, en voeg peterselie en sap toe, roer goed . laat afkoelen, daarna in de koelkast.
dag zelf:
open de oesters, giet vocht weg dep droog bestrooi met wat peper , en haal ruim door de bloem.
de bedoeling is dat je gasten ze kort bakken in de peterselie croma tot krokant ( heetste stand ) heerlijke bruine jus als dressing.
toetjetoe:
voeg in een kookpannetje alle ingredienten toe ,meng goed met een garde en kook in tot gewenste dikte, de saus moet warm geserveerd worden dus desnood in een vuur vast kommetje
op je gourmetstel.
je gasten bakken zelf even hun kaasjes af, serveer met wat vers fruit zoals rode bessen en druiven, maak het onderdeel van een kaasplank.
bon appetit,
Serveertip
maak lekkere mini rollades van bv, zalm of kip, serveer met je favo groenten en sauzen ,