1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Zuurkool
  6. Zacht romige stamppot zuurkool van Petra

Zacht romige stamppot zuurkool van Petra

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 12-11-2016

Ingrediënten 4 personen


800 gram kruimige aardappels
500 gram zuurkool naturel
200 gram mager gerookt spek in reepjes
1 eetlepel zonnebloemolie of roomboter
1 middelgrote ui, gepeld en gesnipperd
2 zoetzure appels, geschild, kolkhuis verwijderd, in stukjes gesneden
1 glas witte wijn of appelsap
1 afgestreken eetlepel suiker
1 laurierblad
plm. 6 gekneusde jeneverbessen
versgemalen zwarte peper
zout
200 ml creme fraiche
plakjes ontbijtspek
lekkere rookworst


Verder heb je nodig


- 2 pannen één voor de zuurkool en één voor de aardappelen (mag nooit bij elkaar gekookt worden want dan worden de aardappelen niet gaar door het zuur van de zuurkool).
- koekenpan
- aardappelstamper of gewone mixer
- 2 vorken


Zacht romige stamppot zuurkool van Petra
Zacht romige stamppot zuurkool van Petra
Een heerlijke stamppot zuurkool met spek en worst
Een heerlijke stamppot zuurkool met spek en worst

Ik ben zelf niet zo dol op stamppot zuurkool, maar inmiddel heb ik door wat te experimenteren toch de stamppot zuurkool gevonden die ik nu wel heel erg lekker vind.
Lekker zacht romig en niet te zuur. Verrukkelijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verhit de olie of de boter in de pan waarin je de zuurkool gaat koken.
Bak hierin de spekreepjes knapperig en bruin. Voeg de uisnippers toe en bak deze even mee..
Roer de appelsnippers erdoor
Voeg de met 2 vorken losgemaakte zuurkool, laurierblad, jeneverbessen, zwarte peper en de suiker toe.
Meng alles goed door elkaar.
Giet de wijn of de appelsap erbij en breng de zuurkool aan de kook.
Laat de zuurkool op een laag vuur in een open pan in plm. 20 minuten gaar worden. Het vocht moet dan verdwenen zijn.
Voeg eventueel nog wat water toe als de zuurkool te droog dreigt te worden.
Verwijder het laurierblaadje en de jeneverbessen.

Schil ondertussen de aardappelen en snij deze in kleine stukjes.
Kook de aardappels gaar in weinig water met zout.
Laat de aardappels goed droogstomen.
Doe de crème fraîche bij de aardappels en stamp de aardappels samen met de zuurkool door elkaar. Gebruik hiervoor de aarappelstamper of mixer (geen staafmixer dan wordt het kauwgom).

Bak de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan bruin en knapperig.
Verwarm de worst volgens de gebruiksaanwijzing.

Serveertip

Eet de stamppot zuurkool met de plakjes ontbijtspek en een stukje worst.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (7)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top