1. Home
  2. Recepten
  3. Internationale keuken
  4. Spruitjes
  5. Romige ovenschotel gegratineerde spruitjes

Romige ovenschotel gegratineerde spruitjes

  • Internationaal, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 08-11-2016

Ingrediënten 5 personen


500 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1 ui, in halve ringen gesneden
200 gr magere gerookte spekreepjes of bacon
1 granny smith appel, geschild in blokjes van 1.5 cm snijden
halve el olijfolie
180 ml droge witte wijn
300 ml creme fraiche
1 el Dyon mosterd
zeezout
halve tl nootmuskaat
rasp van 1 biologische citroen
45 gr panko (Japans broodkruim)
75 gr geraspte Gruyère, Cheddar of extra belegen Goudse kaas


Verder heb je nodig


Pan, ovenschaal


Romige ovenschotel gegratineerde spruitjes
Romige ovenschotel gegratineerde spruitjes

Afgelopen winter zag ik dit bijgerecht gemaakt worden door een winnaar van een seizoen Masterchef en zit dan gelijk strak voor de tv want ben dol op spruitjes. Alleen gewone spruitjes gekookt of met saaie gekookte ham en jonge kaas, dat is zo 1970, die hoef ik niet meer. Dit is weer wat anders want zijn spruitjes met ballen door alle andere smaken erbij. Makkelijk en snel te maken en veel mensen hebben de meeste ingrediënten al in huis in herfst en winter.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een pan met water, breng aan de kook, voeg de gehalveerde spruitjes toe en kook 10 minuten. Laat uitlekken en zet apart. Doe de olijfolie in koekenpan, bak ui en spekjes krokant. Voeg de appelblokjes en de witte wijn toe en laat 4 minuten inkoken tot de helft. Roer er dan de mosterd, room door en laat nog 5 minuten inkoken tot saus aan de lepel plakt.
Neem een ovenschaal, schik er de spruitjes in en verdeel er de saus over. Doe dan de panko, citroenrasp, geraspte kaas en nootmuskaat in een schaaltje, meng goed door elkaar en verdeel gelijkmatig over de saus in de ovenschaal. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak 25 minuten tot de bovenlaag krokant en mooi bruin is. Eet smakelijk, echt heerlijk.

Serveertip

Heerlijk bijgerecht bij (rood)vlees, gevogelte en wild. Prima geschikt als bijgerecht voor de feestdagen.

Bron

Masterchef, aangepast.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top