1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. kerst 2016 deel 1

kerst 2016 deel 1

Door: hans3333

  • Frans, Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 06-11-2016

Ingrediënten 4 personen


Amuse:
bonbon van fricandeau met kalfs gehakt

200 gram kalfs gehakt
1 eiwit
1 el picadillo kruiden ( jb )
1 el paneermeel
4 grote maar dunnen plakken fricandeau
4 lange stengels koriander( zonder blaadjes )
2 el kwark ( mager, vol, grieks whatever zolang het maar naturel is )
2 tl kerrie poeder

voor : Prei-broccolisoep met coquilles:
soep is van te voren te maken, coquilles op de dag zelf , maar is 3 minuten werk
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
350 gram broccoli, in stronkjes verdeeld
200 gram prei, in ringen gesneden
150 gram aardappel, in kleine blokjes gesneden
1 liter groentebouillon
2 eetlepels vissaus (nuoc mam)
zout & versgemalen peper
12 coquilles
olijf olie / boter ( gezouten )

hoofd & bij : surf & turf met hartige muffins
dag van te voren:
200 gram zelfrijzend bakmeel
250 ml volle melk
1 tl gehakte bieslook
ongeveer 125 gram broccoli
2 handjes verse spinazie
1 ui, gesnipperd
halve theelepel paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
75 gram Gruyère geraspt

het zoetje van de wortel past perfect bij de kreeft , kleur op je bord!
2 pakken wortel mix ( ah )
grof zout
olijf olie
blancheer de wortelen voor 10 minuten , spoel koud af , en droog met keuken papier , leg op bakpapier in je ovenschaal , en meng olie met wat zout , smeer in en grill af
dit kan helaas niet van te voren .

saus voor eend & kreeft :
eend:
van te voren te maken :4 el wildfond ,3 el bramen jam ,2 el water

smelt de fond , voeg water toe, dan de jam roer goed serveer over je eendenborst .
kreeft saus ( boter ) :

1 zakje slakkenboter kruiden , 4 el boter , gewoon mengen in je keuken machine tot romig,

2 pakjes eendenborst gerookt , 2 kreeften gekookt ( of vers , ligt aan je budget )

haal de diepvries kreeften uit de verpakking , laat in een schaal ontdooien ( dag van te voren ) giet regelmatig ijswater af , in de koelkast.
2 kreeften gekookt ( of vers , ligt aan je budget )

haal de diepvries kreeften uit de verpakking , laat in een schaal ontdoooien ( dag van te voren ) giet regelmatig ijswater af , in de koelkast.

snijdt door met een scherp broodmes , verwijder de groene smurie , smeer in met de boter , en grill tot boter gaat lopen ,
verwarm je grill pan , en grill de eenden borst kort tot lauw
serveer direct , eenden borst links , wortel in het midden , halfe kreeft rechts s
het kan zijn dat ik dingen ben vergeten, comment me dan graag ,


Verder heb je nodig


Oven
papier muffin vorm
kreeft bestek , of gewoon alternatief , haak naalden, kniptangen etc
bakpapier,
van alles en nog wat

Tags


Het duurt niet zolang meer en dan is het weer kerst , dus schieten mijn, en dan  voornamamelijk vrouwlijke collega.s iets in de stress , want wat moet er nou weer op tafel en hoe regelen we dat allemaal.
en hoe leuk is het dat ze dan aan mij vragen, heb jij geen ideetjes? jazeker
wat me opvalt is dat het gourmet wel een keer klaar is , en de rosbief met spruiten is ook zooooo 1960 .
1 ding willen ze allemaal en dat is geen stress, lekker , en toch iets waar mensen over praten.
in kleine hapjes staan al zat gerechten die je zo door kan schuiven naar de kerst , dit menue is custom made voor een collega, maar dat deel ik graag.
een lang verhaal met heel veel ingredienten, maar je bent wel klaar , en van te voren te maken
 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Amuse:
dag van te voren:
meng kwark en kerrie goed door zet koel weg

meng gehakt , ei picadillo en paneer met je handen tot 4 balletjes , schroei op hoog vuur even rondom dicht, gaar op laag vuur voor +_ 10 minuten.
laat afkoelen buiten de koelkast , daarna in de koelkast.
dag van serveren : laat alle ingredienten op temp. komen minimaal 30, 45 minuten , ook de saus ( wil je warme balletjes , doe dat dan op laag vuur in een koeken pan)
spreidt de fricandeau uit, leg op het midden een balletje , vouw dicht als een wonton en bindt af met de koriander ( voorzichtich, zorg voor extra stengels qua breken , week

desnoods even in lauw water )
schep wat kwark op een amuse lepel , plaats de bonbon erop.

Verwarm de 2 el olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui, bleekselderij en knoflook ongeveer 5 minuten.
Voeg dan broccoli en prei toe en giet de groentebouillon erbij.
Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat op middenhoog vuur 25 minuten koken.
Pureer de soep met de staafmixer en roer de vissaus erdoorheen.
Breng het geheel op smaak met zout en versgemalen peper. zet weg tot gebruik.
Vlak voor het serveren verwarm je de soep en bak je de coquilles. in een koekenpan met klontje boter en beetje olijfolie ongeveer 1,5 minuut per kant.
Doe de soep in kommetjes en garneer met 3 coquilles.
niet teveel , je wilt niet vol zitten na de soep


hoofd & bij : surf & turf met hartige muffins
dag van te voren:
200 gram zelfrijzend bakmeel
250 ml volle melk
1 tl gehakte bieslook
ongeveer 125 gram broccoli
2 handjes verse spinazie
1 ui, gesnipperd
halve theelepel paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
75 gram Gruyère geraspt



Snijd de broccoli in kleine stukjes en hak de bieslook, snipper de ui en was de spinazie en snijd deze ook in kleine stukjes. Doe het bakmeel in een kom en voeg de bieslook,

zout en peper toe, knoflookpoeder, paprikapoeder en de ui. Voeg dan de melk en twee eieren toe en meng dit met een spatel of garde (of keukenmachine). Roer er dan de stukjes

groenten door en ongeveer 50 gram Gruyère AOP.
Bewaar de overige 25 gram om te garneren. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Garneer met de overgebleven Gruyère en bak in 20 minuten goudbruin in de oven.
op 200 graden

serveer koud of warm

surf & turf :

het zoetje van de wortel past perfect bij de kreeft , kleur op je bord!
2 pakken wortel mix ( ah )
grof zout
olijf olie
blancheer de wortelen voor 10 minuten , spoel koud af , en droog met keuken papier , leg op bakpapier in je ovenschaal , en meng olie met wat zout , smeer in en grill af
dit kan helaas niet van te voren .

saus voor eend & kreeft :
eend:
van te voren te maken :4 el wildfond ,3 el bramen jam ,2 el water

smelt de fond , voeg water toe, dan de jam roer goed serveer over je eendenborst .
kreeft saus ( boter ) :

1 zakje slakkenboter kruiden , 4 el boter , gewoon mengen in je keuken machine tot romig,

2 pakjes eendenborst gerookt , 2 kreeften gekookt ( of vers , ligt aan je budget )

haal de diepvries kreeften uit de verpakking , laat in een schaal ontdoooien ( dag van te voren ) giet regelmatig ijswater af , in de koelkast.

snijdt door met een scherp broodmes , verwijder de groene smurie , smeer in met de boter , en grill tot boter gaat lopen ,
verwarm je grill pan , en grill de eenden borst kort tot lauw
serveer direct , eenden borst links , wortel in het midden , halfe kreeft rechts s



Tags

Bron

Voor tussen hoofd desserst zelf , tussen , frankrijk kookt



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hans3333
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top