Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

  • Nederlands, Buffet
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 01-11-2016
  • Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

    Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

    Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

  • Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

    Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

    Heerlijke romige bloemkoolgratin met gekruid gehakt en aardappelpuree

Het recept van deze heerlijke eenvoudige bloemkoolgratin kwam ik tegen op internet.
Het is echt een recept waar je ook kinderen heel blij mee maakt.
Romige aardappelpuree, lekker gekruid gehakt, bloemkool een een heerlijke kaassaus.
Jammer genoeg is maar één van mijn eigen gemaakte foto's gelukt, vandaar een foto van internet erbij.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 middelgrote bloemkool

700 gram kruimige aardappelen
1 ei
10 gram roomboter
nootmuskaat
kerriepoeder
paprikapoeder
zout, peper
1 dl melk (liefst warme melk)
400 g (gemengd) gehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
peper

voor de kaassaus
Plm. 3 ½ tot 4 dl halfvolle melk
30 g boter
30 g bloem
200 g geraspte pittige kaas
Peper, zout, nootmuskaat
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan voor aardappelen
pan voor bloemkool
pannetje voor kaassaus
koekenpan voor gehakt
vergiet
aardappelstamper of handmixer
ovenschaal

Bereidingswijze



Aardappelpuree:
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout. Laat de gare aardappelen goed droogstomen.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper of gebruik een gewone mixer, Geen staafmixer want dan krijg je kauwgom.
Roer de boter en de (warme) melk door de aardappelen. Roer het losgeklopte ei erdoor en wat (vers geraspte) nootmuskaat en witte peper.
Mix alles tot je een smeuïge puree krijgt.

Bloemkool
Maak de bloemkool schoon en verdeel de kool in kleine roosjes.
Kook de bloemkool beetgaar in water met zout (plm. 6 tot 7 minuten).
Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet.

Gehakt
Verhit wat olie of boter in een koekenpan.
Bak het gehakt goudbruin. Niet rul bakken maar een beetje geplet met bijvoorbeeld een vork. Het gehakt mag niet te korrelig zijn. Laat het vlees goudbruin kleuren.
Kruid het gehakt met peper, zout, nootmuskaat, wat kerriepoeder en paprikapoeder (of gebruik je eigen fantasie)

Schep de aardappelpuree onderin een ruime ovenschaal.
Verdeel daarover het gebraden gehakt.
Verdeel nu de roosjes bloemkoolgelijkmatig over de schotel en schik ze met de steeltjes naar onder.

kaassaus = Mornaysaus
Smelt de klont boter in een pan.
Voeg er in één keer de bloem aan toe.
Roer tot je een mooie gladde massa krijgt.
Schenk nu beetje bij beetje de melk erdoor.
Blijf doorroeren met een garde tot de saus bindt en je een mooie gladde saus hebt.
Wanneer je saus te dik is, voeg je wat extra melk toe.
Neem de pan van het vuur en meng 2/3 van de geraspte kaas in de saus.
Hou de rest opzij voor de afwerking.
Kruid de saus naar smaak met peper, zout en muskaatnoot. (een paar druppels maggi zijn er ook heel lekker in).

Giet de saus over de bloemkool in de schaal zodat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn.
Verdeel het restant van de geraspte kaas over de bloemkool.

Zodra zich een goudbruin korstje heeft gevormd kan je lekker gaan eten.

Bron

https://dagelijksekost.een.be/gerechten/bloemkoolgratin-met-puree-en-gehakt

Serveertip

Deze schotel kun je al ruim tevoren voorbereiden en doe je dan plm. 30 tot 40 minuten voor het eten in de oven.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten