Mals rundvlees stroganoff met pilav rijst

  • Wereld, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 25-10-2016
  • Mals rundvlees stroganoff met pilav rijst

    Mals rundvlees stroganoff met pilav rijst

    Mals rundvlees stroganoff met pilav rijst

De rijke Russische familie Stroganov gaf haar naam aan een lekker éénpansgerecht met rundvlees. Dit is een snelle versie, zonder poespas, maar met bijzonder veel smaak. Serveer er rijst pilav bij en dan krijg je een stevige maaltijd, perfect om elke kleine en grote honger te stillen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 gr rijst
1 grote ui
1 teentje knoflook 80 cl water
1 klontje boter
1 laurierblaadje
vers gemalen zwarte peper
zeezout

500 gr mals rundvlees zoals biefstuk
250 gr champignons
12 zure augurkjes
1 teentje knoflook
1 ui
1 tl paprikapoeder
40 gr tomatenpuree
1 scheut cognac
2 dl zure room
klontje boter
vers gemalen zwarte peper
zeezout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
wok of hapjespan, pan met deksel.

Bereidingswijze

Pel en snipper de ui fijn. Zet een stoofpan op een matig vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Stoof de snippers ui glazig en voeg na een paar minuten de rijst toe. Roer de rijst om en laat deze kort stoven. Schenk het water in de pan. Respecteer een verhouding 1/3 rijst en 2/3 water. Opmerking: In de plaats van water kan je ook groente- of kippenbouillon gebruiken. Voeg de laurier toe, zet het deksel op de pan en gaar de rijst op een zacht vuur. Zodra de rijst al het water heeft opgenomen en gaar is, voeg je een klontje boter toe. Laat de boter smelten en hou de rijst warm. Roer de rijst om, vlak voor het serveren. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Haal het vlees op voorhand uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt. Pel en snipper de ui fijn. Pel de knoflook en plet het teentje tot pulp. Hak ook de zure augurken grof. Straks gaat alles in de pan. Maak (indien nodig) de paddenstoelen schoon en snij ze in kwartjes. Snijd het rundvlees in dikke plakken van zo'n 1,5 cm dik. Snij deze plakken vervolgens in repen van ongeveer 1 centimeter breed. Verhit een (diepe) braadpan en smelt er een klontje boter in. Bak de vlees op een stevig vuur tot ze een korstje krijgen. Kruid de reepjes met wat peper en een beetje zout. Opmerking: Bak niet teveel vlees in één keer, zodat het niet gaat ‘koken. Schep het vlees uit de pan en zet het even aan de kant. Laat de braadjus in de pan. Zet de braadpan meteen weer op het vuur. Voeg wat extra boter toe en bak de stukjes padenstoel in de braadresten van het vlees. Kruid de champignons met wat peper en zout. Voeg na enkele minuten de snippers ui en de knoflookpulp toe. Door deze pas later toe te voegen zullen ze niet verbranden. Schep de tomatenpuree bij de paddenstoelen en strooi er het paprikapoeder over. Roer en laat de puree even meebakken. Zet het vuur zachter en voeg de kort gebakken reepjes vlees toe. Voeg de stukjes zure augurk toe en schenk er even later een flinke scheut cognac bij. Flambeer het gerecht. Let op: Flambeer nooit onder de afzuigkap, want dat kan brandgevaar opleveren. Zodra de alcohol verdwenen is schep je de zure room in de pan. Roer tot je een egale saus krijgt. Laat het gerecht nog heel even pruttelen. Let erop dat de saus niet te sterk inkookt. Proef het gerecht en voeg naar smaak nog wat peper van de molen en een snuifje zout toe.

Bron

Kookboek dagelijkse kost (van chefkok)

Serveertip

Serveer met de pilavrijst en een salade.

Laatste reacties

Delarosa avatar
Delarosa 31-10-2016

Jemig Alex, aan de bereidingswijze kun je zien dat het van Jeroen Meus is, die zijn altijd megalang... Hoe dan ook, smaken zal het zeker wel! Vriendelijke Smulgroet, Erwin

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten