
1 kleine ui
1 teentje knoflook
bakje gemengde paddenstoelen of paddenstoelen melange (seizoen)
0.5 potje semi-zongedroogde tomaten (+/- 150 g)
180 â€" 200 g risottorijst (Arborio)
1 liter bouillon, groente- of paddenstoel van tabletten
4 eetlepels Parmezaanse kaas
0.5 bosje platte peterselie
olijfolie
zeezout
vers gemalen zwarte peper
Pan met deksel, houten lepel
Dit is weer eens een andere versie die ik vond, maar wel een hele lekkere. Het is in feite een eenpansgerecht waarmee je helemaal in herfstige sferen komt. De zongedroogde tomaatjes doen de paddenstoelen lekker vlezig smaken. Echt niet moeilijk te maken, maar heb geduld en blijf erbij! Deze risotto is best wel restaurantwaardig.
Snipper een uitje en een teentje knoflook. Borstel waar nodig de paddenstoelen schoon en snijd ze in repen. Hak de semi-zongedroogde tomaten grof. Fruit het uitje in een flinke schuit olijfolie, tot deze glazig is. Voeg vervolgens de knoflook, paddenstoelen en tomaten toe en bak 2-3 minuten mee. Voeg risottorijst toe en bak dit even mee. Begin nu met het bijscheppen van de bouillon. Eén flinke soeplepel per keer. Zachtjes doorroeren en al sudderend op middellaag vuur laten verdampen en op laten nemen door de risotto. En dan weer een schep bouillon erbij, zachtjes roeren, etc. Blijf dit herhalen, totdat de risottorijst gaar is. Proef dus af en toe, of de korrels al zacht van binnen zijn; de kern mag niet meer korrelig zijn. Dit zal zeker een minuut of 15 à 20 duren. Let op de bouillon hoeft niet op te gaan, je kan overhouden. Terwijl de risotto bezig is met garen, heb je mooi de tijd om de Parmezaanse kaas te raspen en de peterselie te snipperen. Rijst gaar? Haal dan de pan van het vuur en roer de kaas en peterselie door de herfst risotto heen. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. Eet smakelijk.
Lekker met stevige rode wijn.
Flying foodie, iets aangepast.