1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Klassieke witlof met ham, ei en kaassaus maar dan een beetje anders

Klassieke witlof met ham, ei en kaassaus maar dan een beetje anders

  • Nederlands, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 24-10-2016

Ingrediënten 2 personen


3 struikjes witlof
6 plakken goede gekookte achterham
2 hard gekookte eieren
100 ml slagroom
75 gram roomkaas met kruiden en knoflook, bijv. boursin
50 gram geraspte belegen kaas
zout, peper, notmuskaat


Verder heb je nodig


Kleine pan en grote pan
vergiet
ovenschaal


Klassieke witlof gerold in ham met hardgekookt ei

Over de witlof komt een heerlijke kaassaus en dan gratineren in de oven.

Over de witlof komt een heerlijke kaassaus en dan gratineren in de oven.
Klassieke witlof met ham, ei en kaassaus maar dan een beetje anders
Klassieke witlof met ham, ei en kaassaus maar dan een beetje anders
Klassieke witlof met ham, ei en kaassaus maar dan een beetje anders
Klassieke witlof met ham, ei en kaassaus maar dan een beetje anders

De klassieke witlof gerold in een lekkere plak ham en daaroverheen een lekkere kaassaus doet het altijd. Maar ik heb een variatie erop bedacht die niet alleen lekkerder is, maar ook gemakkelijker te maken. Er komt bij deze witlof geen bloem aan te pas, je hoeft dus geen roux te maken.
Lees het recept en je komt erachter hoe gemakkelijk en lekker deze witlofschotel is.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Was de witlof. Snij het onderste plakje van de witlof. Snij de witlof in de lengte doormidden.
Kook de witlof beetgaar in water met zout.
Laat de witlof heel goed uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Maak de saus door de slagroom in een pannetje te verwarmen.
Los de roomkaas hierin op.
Maak de saus eventueel op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

Rol de uitgelekte halve witlofstruikjes in een mooie plak ham en leg deze naast elkaar in de ovenschaal (zie foto).
Pel de eieren en snij ze in vieren.
Verdeel de eieren over de witlofstruikjes.

Giet de kaassaus over de witlof.
Strooi de geraspte kaas over de witlof en zet de schaal in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de kaas een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

Lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
En wie er nog een stukje vlees bij wil: gehaktballetje, karbonade of een schnitzel. Alles is lekker.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (15)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top