Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Gegratineerd ovenschoteltje witlof met ham ei en boursin

Gegratineerd ovenschoteltje witlof met ham ei en boursin

Door: pwiggers

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 09-10-2016

Ingrediënten 2 personen


4 grote aardappelen
600 gram witlof
1 sjalotje
1 teentje knoflook
20 gram (room)boter of 2 eetlepels zonnebloemolie
150 gram gekookte ham in reepjes
100 gram boursin of andere roomkaas met kruiden en knoflook
2 eieren, los geklopt
50 gram geraspte belegen kaas
Peper, zout, nootmuskaat
Boter of olie voor de ovenschaal


Verder heb je nodig


Pannen
koekenpan
ovenschaal

Heerlijke ovenschotel met witlof en aardappelplakjes

Verrukkelijk...


Momenteel kan ik alleen zachte maaltijden gebruiken en zo kwam ik op dit lekkere ovenschoteltje vol smaak. Je kunt dit heel goed voorbereiden en ongeveer drie kwartier voor het eten in de oven zetten. Lekker makkelijk.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Schil de aardappelen, snij ze in plakken van plm. 1 cm. dikte. Was de aardappelen en kook ze bijna gaar in water met zout. Laat ze goed uitlekken.
Maak de witlof schoon. Verwijder het uiteinde van de stronkjes. Snij de witlof in dunne reepjes. Was de witlof, laat uitlekken en kook de witlof met het aanhangende water beetgaar. Goed uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper het sjalotje en de knoflook.
Vet de Ovenschaal in met boter of olie.

Verhit de boter of olie in een (grote) (koeken)pan.
Bak hierin het sjalotje en het teentje knoflook glazig.
Meng de beetgare witlof erdoor samen met de reepjes gekookte ham.
Verkruimel de boursin en laat dit smelten in de witlof.
Breng de witlof op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de bodem van de ovenschaal.
Verdeel de witlof over de aardappelplakjes.
Dek af met de rest van de aardappelplakjes.
Meng de los geklopte eieren met de geraspte kaas.
Giet dit over de ovenschaal.
Zet de schaal plm. 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben gekregen.

Tags, , , , , ,

Serveertip

Voor wie er nog graag een stukje vlees bij eet?.... Een karbonade of een gehaktbal smaken hier erg lekker bij.
Je kunt deze ovenschotel natuurlijk ook maken met voorgekookte aardappelschijfjes uit de koeling. Ben je sneller klaar, maar ik geef de voorkeur aan zelf gekookte aardappelschijfjes.



Deel dit recept

Reacties (7)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top