Kroketjes van geitenkaas
- Belgisch, Voorgerecht
- 60-120 min.
Zelf gemaakte hartige geitenkroketjes, super lekker !
Ingrediënten 4 personen
150 g geitenkaas (Damse Mokke) of een andere geitenkaas50 g emmentaler (blok)
100 g boter
4 eieren
0.5 L melk
0.5 dl room
1 gelatineblaadje (1,6 g/stuk)
100 g bloem (+ 50 g om te paneren)
150 g paneermeel
nootmuskaat
peper en zout
Voor de afwerking:
1 bosje peterselie (vers)
1 citroen
grof zeezout (molen)
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1037,12 kcal |
Koolhydraten | 66,41 g |
Eiwitten | 45,77 g |
Vetten | 64,20 g |
Bereidingswijze
Voorbereiding:
(10 min., de dag vooraf)
– Laat het gelatineblaadje weken in koud water. Knijp uit.
– Rasp de emmentaler en snij de geitenkaas in kleine stukjes.
– Scheid de eidooiers van de eiwitten. Klop de eidooiers los samen met de lichte room. Bewaar de eiwitten in de koelkast.
Bereiding: (15 min. + 12 u. in de koelkast) + (± 20 min. + 30 min. in de koelkast)
De dag vooraf (15 min. + 12 u. in de koelkast)
1 Smelt de boter in een kookpot en voeg al roerend 100 g bloem toe. Laat even drogen op het vuur en laat goed afkoelen.
2 Voeg al roerend en beetje bij beetje de melk toe en laat pruttelen op een matig vuur tot u een goed gebonden saus hebt.
3 Neem de kookpot van het vuur en voeg de kaas en het uitgeknepen gelatineblaadje toe. Roer goed tot alles mooi gesmolten is. Roer er het eiermengsel onder en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
4 Bedek een bakplaat met vershoudfolie en besmeer met een laag kaaspasta van 2 cm dik, tot op 2 cm van de randen. Bedek met vershoudfolie (zo droogt de kaaspasta niet uit) en laat 12 u. opstijven in de koelkast.
O p het moment zelf (± 20 min. + 30 min. in de koelkast)
5 Snij de opgesteven kaaspasta in gelijke rechthoeken van de gewenste grootte.
6 Klop de eiwitten los. Wentel de kroketten eerst voorzichtig door 50 g bloem, dan door de losgeklopte eiwitten en tot slot door het paneermeel. Bewaar ze in de koelkast tot u ze bakt of vries ze meteen in.
7 Bak de kaaskroketten ± 4 min. in de frituurpan op 170 °C. Leg niet te veel kroketten in een keer in de frituurpan, maar bak ze in meerdere porties.
8 Frituur daarna de takjes van het bosje peterselie enkele sec. in de frituurpan. Bestrooi met zeezout.
Afwerking:
Serveer met een partje citroen en de gefrituurde peterselie.
Bron
colruyt recepten
Serveertip
Parmezaankroketten: combineer parmezaan met gruyère, emmentaler of Oud Brugge en volg dezelfde werkwijze als in het recept.