Sarma, pittige bulgur in wijnbladeren
- Turks, Tussendoortje
- 30-60 min.
Sarma is de Turkse variant van dolma.
Ingrediënten 6 recipe.people
250 g ingelegde wijnbladeren150 g bulgur
1 gesnipperde ui
Olijfolie
2 el Turkse rodepaprikapasta
1 tl granaatappelmelasse
2 el fijngehakte peterselie
Volle Turkse of Griekse yoghurt, voor erbij
Bereidingswijze
Spoel wijnbladeren goed af en blancheer ze 2 minuten. Afspoelen met koud water en laat ze uitlekken.
Bulgur in kom onder kokend water, 10 minuten laten staan. Roeren.
Ondertussen ui 5 minuten glazig bakken. Paprikapasta erbij. 5 minuten zachtjes stoven. Granaatappelmelasse en bulgur erdoor roeren. 1 minuutje stoven. Peterselie erbij.
Leg een wijnblad met de steel naar je toe voor je neer. Snij de steel af. Schep 1 el bulgur in het midden van het blad vlak boven de plek waar de steel zat. Til de onderkant van het blad op en vouw hem over de vulling heen. Vouw dan de zijkanten erover. Rol het blad van je af op. Maak zo 30 stuks.
Kook ze 30 minuten in een pan bedekt met de overgebleven kleine of beschadigde bladeren. Leg een bord op de rolletjes zodat ze niet stuk gaan. Voeg kokend water toe tot ze net onderstaan.
Serveer als mezze met een beetje volle yoghurt.
Bron
Istanbul/Rebecca Seal