1. Home
  2. Recepten
  3. Amerikaanse keuken
  4. Sweet &; Smokey BBQ Sauce

Sweet &; Smokey BBQ Sauce

  • Amerikaans, Saus/dressing
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 19-09-2016

Ingrediënten 36 personen


6 eetlepels donker bruine basterdsuiker
1/2 cup appel azijn
1/4 cup molasse (eko winkel, je kan ook stroop gebruiken)
1/4 cup honing
1/4 cup Worcstershire sauce
3 eetlepels bruine rum
2 eetlepels gele mosterd (Amerikaanse mosterd, te vinden bij de toko)
1 eetlepel chili poeder (van echte pepers, dus niet een mengsel!!)
2 theelepels vers gemalen zwarte peper
2 theelepels knoflook poeder
1 theelepel gemalen piment (toko)
1/4 theelepel gemalen kruidnagelen
4 cups ketchup
zeezout
vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels Liquid Smoke, hickory in dit geval*



Als ik mijn spareribs maak dan doe ik daar tegen het einde altijd een laagje barbecue sauce op. Deze stijl ribs komt uit Kansas City. In Memphis gebruiken ze bijvoorbeeld geen saus en zo verschilt het per regio hoe één en ander wordt klaargemaakt.
In het begin gebruikte ik commerciële sauzen die ik uit de VS had meegenomen of met veel moeite hier had gevonden.
Tegenwoordig maak ik de saus zelf, ik weet nu wat er in zit en heb invloed op het eindproduct.Dit recept is gebaseerd het sweet-and-smokey barbecue sauce recept van Steven Raichlen uit zijn Sauces, Rubs and Marinades boek.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan met een dikke bodem en breng tegen de kook aan. Laat een minuut of 5 zachtjes door koken totdat alles is opgelost, goed roeren!
Voeg de ketchup toe en breng aan de kook, blijf roeren want de ketchup wil nog weleens spetteren. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Zet het vuur iets lager en laat de saus een half uurtje door pruttelen, roer af en toe door, de saus is nu donker en dik.

Je kunt de saus meteen gebruiken, je kunt hem ook in gesteriliseerde hak potten doen.
Kook de potten en deksels vijf minuten en zet ze op een schone theedoek. Vul tot de rand met de saus en zet ze 5 minuten op z'n kop. Laat ze rustig afkoelen op een tochtvrije plaats, het dekseltje zal weer verzegelen zo weet je dat ze goed ingemaakt zijn. Ze blijven nu minimaal een half jaar goed buiten de koelkast.
Aangebroken potten blijven maanden goed in de koelkast.

Als je de saus direct gebruikt kan hij vrij scherp en kruidig smaken, laat je de saus een minimaal een week of twee rijpen dan zal hij veel milder zijn, wij vinden hem zo het lekkerst.

*) De Liquid Smoke heb ik uit de VS meegenomen, het is een natuurlijk product waarbij de rookdeeltjes in water worden opgeslagen en je op die manier rooksmaak in een flesje krijgt. Als je je gerechten met rookhout bereidt, kan het ook worden weggelaten.

Bron

Http://www.bbq-nl.com/2007/06/noskos-sweet-smokey-bbq-sauce.html



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ouwe76


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ouwe76
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top