Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Grieks, Voorgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-09-2016
  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

  • Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

    Dolmades van Taverna Ranzo Ionio

Een dagje meekijken in de keuken van Taverna  Ranzo Ionio  waar wij in de vakantie verbleven leverde een schat aan keukengeheimen op, waaronder deze dolmades waar wij daar zelf in de Taverna van hebben zitten smullen. Eigenlijk was van keukengeheimen geen sprake want Stella en Kostas waren zo vriendelijk en open om mij alles te laten zien en te vertellen wat ik maar wilde weten. Ik heb dan ook ontzettend genoten van deze dag en kan nu thuis aan de slag met de informatie die ik daar heb opgedaan.
In tegenstelling tot veel andere recepten worden hier verse wijnbladeren gebruikt. Heb je geen druivenstruik dan kun je ook ingemaakte bladeren uit de Turkse winkel gebruiken.
De opgegeven hoeveelheden zijn voor ongeveer 30 dolmades. Schrik niet van de hoeveelheid want je kunt makkelijk een gedeelte invriezen. 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
- 30 wijnbladeren (gewoon verse bladeren van een druivenstruik)
- 500 gram gehakt (half om half)
- 200 gram risotto rijst
- 1 ui
- 2 tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 el gehakte dille
- 2 el gehakte munt
- 3 el gehakte peterselie (platte)
- zout/peper
- 1tl zoete paprikapoeder
- ½ tl kurkuma
- ½ tl curry madras
- sap van 1 citroen
- olijfolie
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Voorbereiding:
- Was de bladeren en poets ze eventueel met een zacht borsteltje af en laat ze uitlekken.
- Haal de binnenkant van de tomaten eruit en rasp de rest fijn (de schilletjes die je overhoud gooi je weg) snipper de ui, hak de dille, munt en de peterselie, doe de knoflook in de knijper.

Bereiding:
- Meng het gehakt, de (ongekookte) rijst, ui, tomaat, uitgeknepen knoflook, dille, munt, peterselie, zout, peper, paprikapoeder, kurkuma, en curry madras goed door elkaar en zet het een kwartiertje in de koelkast.
- Leg op elk wijnblad (nerf naar boven) een bolletje van het gehaktmengsel en rol het als volgt in; vouw de zijkanten over het mengsel naar binnen (zie foto) en rol vervolgens van onderuit naar boven.
- Leg de dolmades in een pan goed dicht tegen elkaar aan en maak indien nodig gewoon meerdere lagen.
- Druppel er citroensap en olijfolie overheen en giet zoveel (heet) water in de pan dat de rolletjes net onder staan. Leg een bord op de rolletjes zodat ze niet kunnen gaan drijven.
- Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken.
- Haal een dolmade uit de pan om te proeven of de rijst gaar is.
- Haal de rolletjes met een tang of een schuimspaan uit de pan.

Bron

Taverna Ranzo Ionio

Serveertip

Lekker als voorgerecht met bijvoorbeeld tzatziki of als onderdeel van een meze.

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 17-03-2017

Geniet van de Griekse sferen Dido :) Groetjes van Wilmie _O_

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 14-03-2017

Ik ben terug in mijn favo vakantieland! Dank je wel, Groetjes Dido

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten