1. Home
  2. Recepten
  3. Wereldkeuken
  4. Preikoekjes

Preikoekjes

Door: magdas

  • Wereld, Vegetarisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 14-08-2016

Ingrediënten 4 personen


3 prei (450 gram in totaal nadat je hem hebt schoongemaakt)
5 sjalotjes €" fijngehakt
150 ml olijfolie
1 rood pepertje €" zonder zaadjes en fijngehakt
25 g peterselie €" takjes en blaadjes, fijngehakt
3/4 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1/4 tl gemalen kurkuma
1/4 tl gemalen kaneel
1 tl suiker
1/2 tl zout
1 eiwit
120 g zelfrijzende bloem
1 el bakpoeder
1 ei
150 ml melk
55 g ongezouten boter €" gesmolten
Voor de saus

100 g Griekse yoghurt
100 g zure room
2 teentjes look
2 el citroensap
3 el olijfolie
1/2 tl zout
20 g peterselieblaadjes €" gehakt
30 g korianderblaadjes €" gehakt


Preikoekjes
Preikoekjes

=16pxOver de preikoekjes =16pxvan Yotam Ottolenghi heb ik alleen nog maar enthousiaste zielen gehoord.De koekjes zijn erg lekker op zich, maar het sausje is toch niet te versmaden. Zet het op tafel als dipsaus, op die manier kiest iedereen wat hij ermee doet. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Begin met de saus. Gooi alles samen in de blender en gaan! De mooie groene saus zal je toch even moeten proeven en bijkruiden als het nodig zou zijn. De ingrediënten zijn hier echt wel een richtlijn, maar je kan er je persoonlijke toets aan geven. Ik ben meestal niet te stoppen wanneer ik op het terras langs mijn kruidenpotten loop€

Om de koekjes te maken, begin je met het groentenmengsel. Snijd de prei in schijfjes van 2 cm dik, spoel ze en laat uitlekken in een vergiet. Bak ze nadien in een pan samen met de sjalotjes in ongeveer de helft van de olie. Laat ze een kwartiertje zachtjes bakken tot alles zacht is. Schep het mengsel over in een grote kom (dit wordt je beslagkom) en voeg het pepertje, de peterselie, kruiden, suiker en zout toe. Laat alles helemaal afkoelen.

Klop het eiwit op en roer het erg liefjes onder de groenten met een houten lepel. In een andere kom meng je bloem, bakpoeder, ei, melk en boter tot een beslag. Opnieuw heb je veel liefde nodig om dit papje onder de groenten te mengen. Zachtjes!

En nu bakken maar! Neem een pan, verhit olie en gooi er dan dikke lepels beslag in. Je zal zien: het worden meteen koekjes. Laat ze mooi bruin bakken aan elke kant en leg ze dan op wat keukenpapier om een vettig boeltje te vermijden.

Tags,

Serveertip

TIP: Je kan het mengsel zeker eventjes vooraf maken. Dat is erg makkelijk wanneer je gasten hebt, dan hoef je de koeken alleen nog maar even te bakken.
Als dat niet lukt, begin dan op tijd, want je groentjes moeten kunnen afkoelen voor je ze bij de rest van het beslag roert.

Bron

Uit: Plenty



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top