1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Hazelnootijs met praliné

Hazelnootijs met praliné

  • Italiaans, Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-08-2016

Ingrediënten 6 personen


425 gr hazelnoten
100 gr fijne kristalsuiker
875 ml melk
8 eidooiers
225 gr lichtbruine basterdsuiker
1/2 theelepel vanille-essence
425 ml slagroom


Verder heb je nodig


IJsmachine


Hazelnootijs met praliné
Hazelnootijs met praliné

Ik ben dol op noten, macadamia's zijn mijn favoriet helaas zo duur dat ik ze zelden eet. Maar walnoten en hazelnoten vind ik ook heerlijk en die haal ik uit de tuin maar ook uit de natuur als je de plekjes weet te vinden.

Wij zijn allemaal verzot op dit romige nocciola-ijs.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven tot 180 graden en rooster 375 gr van de hazelnoten met vlies in ca. 5 minuten goudbruin, let op dat ze niet verbranden! Doe de hete noten in een theedoek en wrijf zo de velletjes eraf. Dat er hier en daar nog wat van het velletje zit is niet erg, maar het meeste moet eraf zijn.
Hak ze in de keukenmachine zeer fijn.
Maak de hazelnotenpraliné door de fijne kristalsuiker in een pan op laag vuur langzaam op te lossen. Voeg de overgebleven hazelnoten toe, sommige gehalveerd, en verwarm het geheel tot het vocht mooi bruin is.
Giet het mengsel op een ingevette bakplaat, of op een niet ingevet bakvelletje, en breek het als het is afgekoeld in stukken of plet het met een deegrollen tot stukjes.

Bereid het ijs:
Breng de melk aan de kook, haal het van het vuur, voeg de fijngehakte hazelnoten toe en laat alles koud worden.
Bekleed een zeef met kaasdoek of schone theedoek en druk er zoveel mogelijk van het mengsel doorheen. Je kan deze stap achterwege laten, het ligt eraan hoeveel noot je in je ijs wilt. Ik zeef het en doe de achtergebleven stukjes noot uit de doek voor het grootste gedeelte terug. Voor mij de perfecte balans.
Klop de eieren en bruine suiker en voeg de vanille-essence en het hazelnootmengsel toe. Zet dit op laag vuur, op een vlamverdeler of au bain marie (in een schaal boven zacht kokend water).
Roer tot het mengsel zo dik is dat het aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Laat het NIET koken.
Giet het in een schaal en meng als het afgekoeld is de slagroom erdoor.
Draai er in 25 minuten ijs van in de ijsmachine. Doe in een bewaardoos en zet in de vriezer. Voor gebruik het ijs 20 minuten in de koelkast zetten om iets zachter te laten worden.
Strooi de praliné erover en serveer.

Serveertip

Instructiefilmpje hoe praliné te maken.

http://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2384725/praline-maken

Bron

Italiaanse familie



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top