Schotse koffiecake met whisky en chocoladeglazuur

  • Schots, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 06-08-2016
  • Schotse koffiecake met whisky en chocoladeglazuur

    Schotse koffiecake met whisky en chocoladeglazuur

    Schotse koffiecake met whisky en chocoladeglazuur

Deze heerlijke luchtige cake wordt op een andere manier gemaakt dan de doorsnee cakes.
In het cakebeslag is o.a. een pakje vanilleroompudding verwerkt en door de eieren te scheiden en het stijfgeklopte eiwit als laatste door het cakebeslag te spatelen krijg je een super luchtige cake. Iets meer werk maar het is het waard.
In het recept is melk gebruikt in plaats van whisky. Dat kan dus ook.
Maar het espressokoffiepoeder en het glaasje whisky maken weer eens iets anders van deze cake.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
150 gram zachte roomboter + eventueel iets voor het invetten van de cakevorm
200 gram suiker
1 zakje vanilliesuiker
mespunt zout
4 eieren (M) - dooiers en eiwitten gescheiden
210 gram zelfrijzend bakmeel + eventueel iets voor de cakevorm
1 pakje vanilleroompudding (om te koken) geschikt voor voor 1/2 liter melk (evt. custardpoeder)
2 flinke eetlepels espressokoffiepoeder (ik heb de staafjes espressopoeder van Nescafé gebruikt) of gewone oploskoffie
plm. 6 eetlepels of flink borrelglas whisky (of andere sterke drank bijv. cognacof amaretto)
pakje chocoladeglazuur (melkchocolade)
poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Cakevorm 30 cm lengte
bakpapier
mixer of keukenmachine
beslagkommen
spatel
taartrooster

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 180 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
Cakevorm invetten en met bloem bestrooien of bekleden met bakpapier.

Zachte boter, suiker, vanillesuiker en mespunt zout met behulp van de mixer of keukenmachine crèmig mixen.
Eidooiers er stuk voor stuk doormixen. (Steeds een eidooier toevoegen als de andere is opgenomen).
Bakmeel, puddingpoeder en oploskoffie (espressopoeder) door elkaar mengen en afwisselend met de whisky of de melk door de botermassa kloppen.
Eiwitten stijfkloppen en met behulp van een spatel voorzichtig door het deeg spatelen (niet kloppen !!!!).

Deeg in de ingevette of met bakpapier beklede cakevorm doen.
In het midden van de voorverwarmde oven plm. 50 - 60 minuten bakken (afhankelijk van je oven kan het zijn dat je de cake nog iets langer moet bakken. Doe de proef met een satéstokje. Prik die in de cake, als die er schoon uitkomt is de cake goed).

Laat de cake kort in de cakevorm afkoelen en dan uit de vorm op een taartrooster laten afkoelen.
Chocoladeglazuur volgens de aanwijzing op het pakje smelten en over de afgekoelde cake verdelen.
Strooi eventueel nog wat poedersuiker over de cake.

Bron

Aangepast recept uit het Duitse kooktijdschrift "Für jeden Tag".

Serveertip

Heerlijke verjaardagscake; Lekker bij koffie en thee.
Mocht de cake niet gelijk op gaan verpak dan steeds 2 plakjes cake in platic folie en daarna in een diepvrieszakje. Vries de cake in en je hebt altijd wat lekkers in huis.
Snel ontdooid in de magnetron of gewoon een uurtje uit de vriezer.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 15-08-2016

Fijn dat de koffiecake zo in de smaak is gevallen Matthea. Wij vonden de cake ook zo lekker luchtig en goed van smaak. Dank je wel.

Mattheam avatar
Mattheam 12-08-2016

Heerlijk Petra,terug van vakantie zin om te bakken en de pruimenjam van jou ook gemaakt,die proef ik over een paar weken,maar deze cake is al bijna op zal vaker worden gebakken,bedankt. Groetjes,Matthea

pwiggers avatar
pwiggers 11-08-2016

Dank je wel Nelly ook voor de tips. Ga ik zeker een keer ook zo maken.

ecureuil avatar
ecureuil 11-08-2016

Lekker Petra! Gemaakt zonder glazuur, er zit smaak genoeg aan de cake zelf. Ik heb de helft van de suiker vervangen door donkere basterdsuiker en de vanillesuiker door het merg van een vanillestokje. Geeft net wat extra smaak en een leuk bruin kleurtje. Groetjes , Nelly

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten