Stamppot Paksoi met een Aziatische tongval
- Internationaal, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 12-07-2016
Heerlijk stamppotje voor alle seizoenen !!
Weer, eens wat anders met dit weer !!
Ingrediënten 2 personen
Voor de paksoi stamppot:* 400 gr aardappels
* 50 ml melk
* 1 flinke teen knoflook
* Half bouillon blokje
* 1 Paksoi
* Gebakken uitjes ( Bakje )
Voor de gehaktballetjes:
* 250 gr rundergehakt
* 2 beschuitjes
* 1 ei
* 1 mespuntje cayennepeper
* 1 volle el mosterd
* 1 ruime el ketjap manis
Voor de saus:
* 1 ui, fijngesnipperd
* 1 teen knoflook, fijngehakt
* Stukje verse of gekonfijte gember
* 1 el (appel ) azijn
* 3 el ketchup
* Mespuntje sambal Badjak
* 1 el donkerbruine basterd suiker
Bereidingswijze
Stamppot:
Aardappels schillen en de grote halveren
Onderkant van de Paksoi eraf snijden en verwijderen zodat je de paksoi bladeren goed kunt wassen.
Snij vervolgens alles in stukjes en hou het witte en het groene gedeelte apart.
Pel de knoflook en snij deze in pakjes
Zet een steel pannetje met melk op verwarm deze zachtjes tezamen met de plakjes knoflook.
Kook de aardappels in een ruime pan met water en een half blokje bouillon gaar en Indien je het witte van de paksoi niet rauw door de stamppot wilt, kook het dan de max. de laatste 2 minuten mee.
Het gaat ook nog iets garen in de stamppot.
Het groene gedeelte van de Paksoi kan daarom rauw in de stamppot.
Daarna afgieten en fijn stampen.
Roer alleen wat melk ( zonder de plakjes knoflook ) er doorheen en vervolgens het groen van de paksoi en een handje gebakken uitjes.
Proeven en evt. op smaak brengen met peper en zout en nog wat extra melk.
Bereidingswijze van de gehaktballetjes met saus
Snipper de ui en snij de knoflook en het gember alvast fijn voor de saus.
Meng alle ingrediënten voor het gehakt en draai er mooie balletjes van ter grote van een bitterbal.
Wil je lekker veel balletjes per bordje dan nog iets kleiner, hihihihi.
Bak ze vervolgens in een verhitte Koekenpan met olie en boter snel rondom goudbruin.
Voeg vervolgens de ui, knoflook en gember toe en indien deze even zijn meegebakken de ketchup, sambal, azijn en een scheutje water. Nu eerst proeven !! ....... en indien gewenst nog wat donkerbruine basterd suiker.
.
Nu af en toe zachtjes roeren door de saus en geniet van de heerlijke geuren, tot dat de balletjes gaar zijn.
Bron
De basis gevonden op internet van Annemiek en er zelf een draai aangegeven.
Serveertip
Maak gewoon extra veel saus !!
Deze kun je ook prima gebruiken bij andere Oosterse gerechten.
Heb het niet geprobeerd !!
Echter je zou i.p.v. gewone melk ook kokos melk kunnen gebruiken.
Laatste reacties
Lijkt mij heerlijk! Dus meegenomen, bedankt!
@Ger zie foto vandaag je heerlijke recept uitgeprobeerd zoals beloofd. Heerlijk was het werkelijk alles op ! Heb de Paksoi er rauw onder gedaan ook de witte stukjes. Komt hier zeker nog vaker op tafel.
Ik neem hem ook mee! Dank je wel!
Ger, dit klinkt erg lekker. Ik ga het snel maken. Je hoort het tzt wel!
Gaan we dan ook eens proberen !
Het ziet er goed uit! Ik bewaar je recept. Bedankt, groetjes