Australische Aboriginal Bush Tucker steak met zelfgemaakte ketchup

  • Australisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-06-2016
  • Australische Aboriginal Bush Tucker steak met zelfgemaakte ketchup

    Australische Aboriginal Bush Tucker steak met zelfgemaakte ketchup

    Australische Aboriginal Bush Tucker steak met zelfgemaakte ketchup

G'day mates! Mijn geliefde is Australier en woont in Melbourne. We hebben elkaar nooit in Australie of Nederland ontmoet, maar elders. Dit najaar (voorjaar daar) ga ik voor het eerst naar Aussieland om daar 3 maanden te blijven en de feestdagen door te brengen. Kun je je voorstellen, oud en nieuw op het strand bij 40 C? Ter voorbereiding dacht ik maar eens Australisch te leren koken. Dat kan dus niet echt in Nederland, tenzij je een gespecialiseerd restaurant bent dat zijn ingredienten overzees groot inkoopt. De meeste kruiden, specerijen, vruchten en groenten bestaan helemaal niet hier, vlees en vis zijn hier nauwelijks verkrijgbaar of staan zelfs op de lijst van beschermde diersoorten. Alleen de kangoeroe is hier vrijgegeven en vind je soms bij de poelier of supermarkt. Maar met wat gemodder kwam ik er toch uit. De speciale Australische smaak komt van een Aboriginal kruidenmix, de Bush Tucker mix, en ook de Tasmaanse bergpeper (een soort besjes die zoet beginnen en pittig eindigen) is hier verkrijgbaar. Online heb je het binnen een dag in huis via www.pit-pit.com  De Australiers hadden oorspronkelijk geen echte cuisine, de keuken was vanwege de Britse overheersing vrij pragmatisch Engels, flauw en vet. Later kwamen daar de invloeden van de Aboriginals bij, die gezorgd hebben voor het begrip 'barbie', de barbecue, omdat ze op open vuur roosteren. Dat is de Bush Tucker Outback keuken. Inmiddels zijn de omringende gebieden, zoals Azie en Polynesie, ook doorgedrongen en is Australisch eten multicultureel, exotisch en spannend. Maar ik wilde simpel beginnen met een beetje van alles wat. Engelse mash, Bush Tucker vlees, Aziatische groenten.

Als je zelf de ketchup maakt, mag je ruim 2 uur aan de kooktijd toevoegen.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor de Bush Tucker meat
2 vleesfiletlapjes (biefstuk, kalf, lam, kangoeroe)
Aboriginals Kruidenmix (www.pit-pit.com)
Tasmaanse bergpeper (www.pit-pit.com)
Knoflook
Notenolie, bijvoorbeeld macadamia
Citroensap

Voor de Bush Tucker ketchup
Verse tomaten met sterke smaak
Zout
Zwarte peper(korrels)
Kruidnagels(poeder)
Knoflookteentjes
Sjalotjes
Aboriginals Kruidenmix
Witte-wijnazijn
Suiker

Bijlagen
Aardappelen
Boter
Melk
Nootmuskaat
Peper en zout
Verse spinazie
Sjalotjes en/of bosuitjes
Eventueel een handje tauge
Eventueel geroosterde zaadjes, sesam of zonnebloem
Knoflook
Ketjap
Eventueel sambal
Olie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Gietijzeren of tefal bakpan, of grill, of barbecue
Sauspan voor de ketchup
Kookpan voor de aardappels
Wok voor de groenten

Bereidingswijze

Voorbereiden

Snij alle groenten grof, maar hou ze elk apart. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Schil de aardappels,, snij in stukken en zet ze, helemaal onder water met zout, klaar tot gebruik.

Bush Tucker vlees marineren

Maak een marinade van de Kruidenmix, de Tasmaanse peper, gesnipperde knoflook, notenolie, citroensap, desgewenst wat zout. Marineer de vleeslapjes door een aantal malen goed in te kwasten en zet ze in de kom met marinade in de koelkast. Hoe langer ze marineren, des te malser en smaakvoller het vlees. Gooi de marinade niet weg.

Bush Tucker ketchup maken

Doe de tomaten met wat zout in de sauspan. Zet het vuur middelhoog. Voeg de zwarte peperkorrels, kruidnagels, gesnipperde knoflook, een gesnipperd sjalotje, wat Kruidenmix, wat Tamaanse bergpeper en azijn toe. Nog geen suiker toevoegen! Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat minstens een uur sudderen. Proef regelmatig en voeg toe wat je lekker vindt. Voeg na 1 uur de suiker toe en laat nog 2 uur sudderen. Doe de saus daarna door een zeef en zet de ketchup in de koelkast voor later.

Aardappelpuree maken

Kook de aardappelen 20 minuten in wat water met zout, giet af en stamp ze fijn met wat boter, melk, peper en nootmuskaat. Als je het lekker vindt, doe er wat snippertjes knoflook door. Hou warm in de pan.

Groenten wokken

Verhit wat olie in een hete wok en bak de sjalotjes/bosuitjes en knoflook 1 minuut (knoflook mag niet bruin worden). Wok heel snel in een paar seconden de spinazie mee tot hij net iets gaat slinken. Warm eventueel de tauge een paar secomden mee. Maak alles snel op smaak met een scheutje ketjap en een lepeltje sambal.

Vlees bakken of grillen

Haal de vleeslapjes uit de marinade en bak ze in de aanhangende marinade snel op hoog vuur aan beide kanten tot ze mooi knapperig bruin zijn. Haal ze uit de pan en hou ze warm in aluminiumfolie.

Opdienen

Snij het vlees in mooie schuine plakken. Leg de gewokte groenten op voorverwarmde borden en bestrooi met de geroosterde zaadjes. Leg het vlees op de groenten.. Maak ernaast een mooie bol puree met een kuiltje en giet er een lepeltje overgebleven marinade in. Presenteer bij elk bord een minischaaltje zelfgemaakte Bush Tucker ketchup.

Serveertip

Drink er gekoelde Australische witte wijn of hete thee bij, uiteraard. En als je plezier wilt maken, speel dan onder het eten de hilarische video's van de befaamde Australische cabaretier Jim Jefferies af (allemaal te vinden op youtube). Of een mooie natuurdocumentaire over de kangoeroe in de Outback. Have a noice meal, mates!

Laatste reacties

Koshari avatar
Koshari 29-06-2016

Dankjewel poebeerr. Het was een experiment, maar goed gelukt. Ik heb hem op de grill gemaakt, maar ik denk dat op de bbq het allerlekkerst is. Pit-pit.com is inderdaad een geweldige winkel, die alles heeft waar je zelfs nog nooit van gehoord hebt. Nodigt uit tot nieuwe experimenten. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar je zou het ook kunnen proberen met struisvogelbiefstuk. Die is hier af en toe ook verkrijgbaar. Smakelijk!

poebeerr avatar
poebeerr 28-06-2016

Lekker recept, denk ik :o) Veel lekkers gezien op pit-pit.com. Bedankt!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten