1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!

Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 13-06-2016

Ingrediënten 12 personen


1 kg aardbeien
500 gram magere kwark
250 gram mascarpone
250 ml slagroom voor de taart
250 ml slagroom voor de versiering
3/4 pak digestive biscuitjes (of bastognekoeken)
80 gram margarine of roomboter voor de bodem
8 - 10 gram agar-agar (te verkrijgen in de natuurwinkel)
5 - 6 eetlepels eetlepels witte basterdsuiker
sap van een halve citroen


Verder heb je nodig


Twee steelpannetjes
taartvorm met een doorsnede van 24/26 cm
blender
staafmixer
handmixer
keukenweegschaal


Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!
Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!
Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!
Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!
Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!
Zomers frisse Aardbeientaart, zonder gelatine!

Heel belangrijk: als bindmiddel heb ik geen gelatine (=varkensproduct) gebruikt maar agar-agar (= plantaardig). Moslims onder ons kunnen hier dus net zo van meegenieten!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier. Breek de biscuitjes boven de Blender in stukken en verkruimel ze. Smelt ongeveer 80 gram margarine of roomboter in een steelpannetje (niet bruin laten worden) en roer de verkruimelde biscuitjes er doorheen. Verdeel dit over de taartbodem en strijk glad met de achterkant van een metalen lepel. Zet in de koelkast om een beetje uit te harden.

Ontkroon een pond aardbeien, voeg een tot twee eetlepels suiker toe (naar smaak) en maal ze fijn met de staafmixer. Giet het aardbeienmengsel in een steelpannetje en voeg 5 gram agar-agar toe. Goed roeren. Breng het mengsel aan de kook en laat twee minuten zachtjes doorkoken onder voortdurend roeren. Let op: niet langer dan twee minuten anders bindt de agar-agar niet goed meer. Laat het nu een beetje afkoelen.

Klop de slagroom met een eetlepel basterdsuiker op tot vla-dikte. Mix de mascarpone erdoor en daarna de kwark. Als het aardbeienmengsel een beetje is afgekoeld kan het toegevoegd worden aan de kwarkmassa. Goed doorroeren.

Giet het mengsel over de biscuitbodem en laat minstens twee uur opstijven in de koelkast. Afdekken is niet nodig.

Na twee uur is het tijd voor het volgende onderdeel: ontkroon het tweede pond aardbeien en houd 8-10 aardbeien achter voor de versiering. De overige aardbeien fijnmalen met de staafmixer. Voeg sap van een halve citroen (tegen het verkleuren) en wat basterdsuiker (naar smaak) toe. Voeg 5 gram agar-agar toe en verwarm de aardbeienmassa. Laat onder voortdurend roeren weer twee minuten zachtjes koken. Laat even afkoelen en giet het dan gelijkmatig over je taart.

Snijd de achtergehouden aardbeien in kleine stukjes en verdeel deze over de geleimassa. Laat weer minstens twee uur opstijven in de koelkast. Nu kun je 'm natuurlijk nog opleuken met wat slagroom.
Deze taart kun je heel goed een dag van te voren maken.

Serveertip

In plaats van agar-agar kun je natuurlijk ook gelatineblaadjes gebruiken. Per lading aardbeien heb je dan ongeveer 3-4 velletjes gelatine nodig. Het aardbeienmengsel hoeft dan niet gekookt te worden, alleen verwarmd tot de gelatine goed is opgelost.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van conpom


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van conpom
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top