Persillade + 3 heerlijke variaties

  • Europees, Saus/dressing
  • 10-20 min.
  • Persillade + 3 heerlijke variaties

    Persillade + 3 heerlijke variaties

    Persillade + 3 heerlijke variaties

Persillade, je hebt er misschien wel eens van gehoord of het ergens op een menukaart in Frankrijk zien staan. Maar wat is het precies, hoe maak je het en waar gebruik je het eigenlijk voor? 
Persillade is de benaming voor een mengsel van fijngehakte peterselie (persil is Frans voor peterselie) en knoflook, en vaak wordt er nog ui, azijn en olijfolie aan toegevoegd. Het wordt veel in de Franse en Griekse keuken gebruikt om aan het einde van de bereiding aan een gerecht toe te voegen, bijvoorbeeld bij oesters, kip, aardappeltjes, slakken en vlees.
 
Zelf maken
Om het zelf te maken heb je dus maar weinig nodig. Een flinke pot persillade die je kunt bewaren in de koelkast heb je het onderstaande nodig: 

Deel dit recept

Ingrediënten 100 personen
* 100 gram verse peterselie (dunne steeltjes mogen blijven zitten)
* 10 knoflooktenen en eventueel nog olijfolie naar smaak.
* Voor deze hoeveelheid is 100-200 milliliter voldoende. .
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Glazen pot of ijsblokjes tray

Bereidingswijze

Hak alles met een mes of keukenmachine fijn en meng goed.
Voeg naar smaak zeezout toe en eventueel een gesnipperd uitje en een scheutje azijn naar smaak.

Naast dat je zo'n beetje elk kruid samen met of voor de peterselie in de plaats kunt gebruiken (bijvoorbeeld oregano, basilicum, oregano of dragon), zijn er ook een aantal traditionele variaties te vinden.

Broodkruim
Mix je het basismengsel met fijn gehakt broodkruim. Nu kun je het gebruiken als korstje voor op bijvoorbeeld lamsracks of een ander mooi stuk vlees of vis.

Citroenrasp
Voeg je naast het broodkruim ook citroenrasp toe, dan ontstaat er een gremolata. Ook dit is een goede smaakmaker voor vlees en vis.

Ansjovis
Tot slot wordt de persillade ook veel gemengd met fijngehakte ansjovis uit een blikje. Hierdoor krijgt het mengsel een ziltige en meer uitgesproken smaak. Dit kun je gebruiken net als je bij een standaard persillade zou doen.

Bron

Internet

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jhcv avatar
jhcv

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten