ongekruide gehaktballen
- Nederlands, Bijgerecht
- > 120 min.
ik had een brouwsel voor sudder karbonade ( tip 1 ) , toen ik me bedacht , kun je hier ook gewoon wat anders mee,
kun je gehakt niet kruiden van binnenuit , maar van buiten, dus marineren in zijn eigen jus.
dat kan , en dat is erg lekker.
Ingrediënten 4 personen
600 gram half om half gehakt2 el paneermeel
2 eiwitten
neutrale boter om te bakken ( geen croma )
jus/marinade:
1 pot runderfond
2 kopjes water
1 el mosterd
1 el neutrale soya
1 tl tabasco
1 tl bruine suiker
paar druppels worcester saus
50 gram koude boter in blokjes
Benodigdheden
grote braadpan
koekenpan
staafmixer
Bereidingswijze
laat de fond op zeer laag vuur vloeibaar worden, neem van het vuur , voeg alles toe behalve de boter,
en roer goed glad ( evt. staafmixer )
meng gehakt met ei en paneer, draai er vier ballen van en schroei dicht , niet meer dan dat ( marinade
moet in het vlees kunnen trekken ) schep voorzichtig met de lepels in je jus pan )
zorg dat de ballen bedekt zijn, desnoods iets water erbij.
zet weg voor een nacht ( fond kan weer wat gaan stollen )
je kunt nu zo de pan op een laag vuur zetten of gasstel en lekker laten sudderen voor zolang je wilt,
minimaal 20/30 minuten. of bakken in de koekenpan ( neutrale boter ) zoals je gewend bent.
neem de ballen uit de pan , zet vuur wat hoger ( niet koken ) schraap alle aanbaksel uit van de bodem ,
en voeg de boter beetje bij beetje toe voor een mooie jus, haal desnoods even de staafmixer erdoor.