1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Risotto
  6. Risotto met asperges

Risotto met asperges

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 21-04-2016

Ingrediënten 4 personen


500 gram asperges
3 stengels bleekselderij
1 kleine krop sla
1 kleine ui
25 + 50 gram boter
1 liter bouillon (mag ook met een blokje - kip of groenten)
100 gram diepvries doperwten (of een uitgelekt miniblikje)
350 gram risotto (ik gebruik wel eens ronde melkrijst-korrels als ik de risotto in een buitenland niet kan vinden)
2 takjes peterselie fijngehakt
Handje verse basilicum (fijngehakt)
25 gram Parmezaanse kaas (meer mag ook, fijngemaakt in de keukenmachine)



Overgenomen uit het Blue Band-boekje, ik geloof uit 1986. Ik maak het elk jaar een paar keer, want het is erg lekker. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voorbereiding
Maak de asperges schoon op de gebruikelijke manier: Schillen, houtige uiteinden eraf. Verdeel de asperges in stukken van ongeveer 4 cm lang.
Snijd de sla in dunne reepjes. Wassen en drogen in de sla-centrifuge.
Trek met een mesje de draden van de bleekselderij en snijd die fijn, samen met de ui.

Maken
Verhit op laag vuur 25 gram margarine en fruit de ui en bleekselderij in 3 minuten glazig (dus niet bruin).
Doe er dan de rest van de margarine bij, de asperges, de sla en 2 dl van de bouillon. (Ik gebruik water met totaal 3 blokjes kippenbouillon)
Breng dat aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen.
Voeg er dan de doperwten aan toe (als je een blikje gebruikt, wacht daar dan nog mee).
Roer er direct de risotto door.
Breng de rest van de bouillon aan de kook. Als je ziet dat de risotto een beetje begint te glanzen, doe er dan een scheut (2 à 2½ dl) bij van de risotto en roer tot die door de risotto is opgenomen. Herhaal dat met de rest van de bouillon.
Dat duurt totaal zo'n 20 minuten (zet als richtlijn de keukenwekker aan). Dan is de risotto gaar maar vochtig.
Doe dan het vuur uit, en meng de peterselie, basilicum en kaas erdoor. Zo nodig op smaak brengen met zout en peper. De kaas is al behoorlijk zout van zichzelf, wees dus matig met het zout.

Serveertip

Ik vind basilicum (ook wel koningskruid genoemd) een heerlijk keukenkruid. Daar gebruik ik in dit recept meer dan hier aangegeven.
Ik werk met sterren van de door mij gebruikte recepten. Vijf is het maximum. In al die jaren heb ik twee recepten die in dit persoonlijke systeem vijf sterren kregen. Dit recept heb ik vier sterren gegeven.

Bron

Blue Band kookboekje Rijst, 1986 (plusminus)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cloudstormer


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cloudstormer
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top