Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

  • Belgisch, Voorgerecht
  • 20-30 min.
  • Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

    Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

    Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

  • Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

    Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

    Gedroogde ham met gegrilde asperges, vinaigrette van tomaten en broodkruim

Een feestelijk voorgerecht dat zeker in smaak zal vallen 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
12 sneetjes gedroogde ham
1 kg Belgische witte asperges
6 pruimtomaten
1 lange sjalot, fijngesneden
1 teentje look, fijngehakt
1 handvol basilicumblaadjes
2 eetlepels chardonnayazijn
olijfolie
piment d'espelette
fleur de sel
1 bot rucola
4 sneetjes bruin brood
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Schil de asperges en kook ze al dente in gezouten water.
-Pel en ontpit de tomaten en snijd ze vervolgens in partjes.

-Stoof de sjalot en look aan in olijfolie zonder te kleuren. Voeg de tomaat toe en laat 5 minuten sudderen.

-Mix dit alles met basilicum, olijfolie, wijnazijn, zout en piment d'espelette tot een mooie emulsie.

-Cutter het brood, kruid met peper, zout en olijfolie, en bak het vervolgens op een bakplaat in de oven op 200°C.

-Wrijf de asperges in met wat olijfolie, gril ze kort en kruid met wat zeezout.

-Serveer de asperges met de sneetjes gedroogde ham erbovenop. Overgiet met de tomatenvinaigrette en bestrooi met broodkruim en rucola.

Bron

Lekker van bij ons

Serveertip

Piment d'Espelette deelt zijn naam met een klein dorpje in Frans Baskenland: Espelette. Het is daar, en in 9 omliggende dorpjes, dat deze speciale kleine peper gekweekt wordt.

Het verhaal is dat Columbus het plantje meenam uit Mexico, maar dat het nergens kon gedijen, behalve dan in de streek Aquitane, waar Espelette ligt. Hedendaags wordt streng gecontroleerd dat de peper enkel uit één van deze tien dorpjes komt. Piment d'Espelette heeft sinds 1999 dan ook een erkend AOC-label (appellation d'origine contrôlée).

Piment d'Espelette is het poeder dat voortkomt uit het vermalen van het pepertje. Het ruikt naar paprika, maar heeft een veel intenser smakenpalet. Het pepertje is niet overdreven heet. Gebruik het in sauzen en jus, doe een klein beetje in salade, wrijf kip of kalfsvlees er mee in of meng het gewoon met mayonaise.

Er worden ook heilzame eigenschappen toegeschreven aan Piment d'Espelette: de chili zou niet alleen de eetlust, maar ook de spijsvertering en zweetafscheiding bevorderen en winderigheid verdrijven.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten