Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Duitse keuken
  5. Flammkuchen

Flammkuchen

Door: moniquebvg

  • Duits Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 31-03-2016

Ingrediënten 6 personen


Voor het deeg

250 gr bloem
150 ml water, lauwwarm (22 graden )
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
1 theel. zout2 eetlepels olie (olijfolie kan ook)

Beleg/vulling
1 bekertje creme fraiche (200 ml)
1 bekertje zure room (125 gram)
1 rode ui
75 gr champignons
50 gram gerookt ontbijtspek

De zoete appelvariant
1 bekertje creme fraiche
1 bekertje zure room
1 flinke appel (elstar
60 gram rozijnen
theelepel kaneel


Verder heb je nodig


Bakplaat oven

Tags


Ik haalde weleens flammkuchen bij de lidl  en dacht steeds maar, dat kan ik zelf ook!!  En ja hoor, iedereen kan dit.  Het deeg gevonden in een boek en de vulling/beleg zelf bedacht. Erg lekker

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Bereiding deeg

Doe de bloem in een kom . Doe de zout aan de ene kant van de kom en de gist aan de andere kant Doe water en olie erbij en meng dit 2 , 3 minuten tot een samenhangend deegje. Kneed het daarna met de hand of liever met machine nog een minuut of acht heel goed door.
Doe een klein beetje olie in een kom en leg je deegbol erin. Dek af met een stukje hh folie of een schone theedoek en laat zeker een uur rijzen. De deegbol word ongeveer 2 keer zo groot.

Roer intussen creme fraiche en zure room door elkaar. Sijd de ui, maak dunne schijfjes van de appel, maak plakjes van de champignons, leg rozijnen klaar en maak reepjes van het ontbijtspek.

Wanneer je deeg is gerezen kun je ervoor kiezen om , net zoals ik, de deegool door de helft te doen zodat je twee verschillende flammkuchen krijgt, of je maakt een grote. Dat kan ook, deeg voldoende.

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je je deeg in twee gelijke helften verdeelt. Doe wat bloem aan je handen , neem een bakpapier ter grootte van je bakplaat en leg deze erop. Neem het deeg en duw met je handen, evt. met hulp van een deegroller deeg uit over de bakplaat. Mag heel dun zijn. Zorg wel dat je een opstaand klein randje kan maken. Das handig voor de vulling. Neem je creme fraiche mengsel en verdeel deze met de bolle kant van een lepel over de deegbodem. Niet alles hoeft op. Gewoon een lekker laagje, zoals jij dat lekker vind

Verdeel hierover spek, champignons en ui en zet weer even terug in de oven voor een narijs van een kwartier.
Ik laat het narijzen in de oven op een lage temperatuur, rond de 40 graden

Neem het tweede deegstuk en bewerk op dezelfde manier als het eerste deegstuk. Alleen maak je nu een zoete variant. Je verdeeld appel rozijnen en kaneel over het deegstuk. Ook deze laat je weer een kwartier narijzen in de oven.

Verwarm je oven voor op 225 graden en bak hierna alles af in ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk van je oeven

Succes en eet smakelijk

Tags

Serveertip

Je kunt heel veel varieren met een flammkuchen Hou wel gewoon je cremevulling als creme fraiche en zure room maar daarna kun je beleggen met wat jij lekker vind. Ook lekker als hapje tijdens verjaardag, feestavond etc. Je kunt gewoon kleine hapjes snijden, leuke prikker erop en hoppa, kom je mooi mee voor de dag



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van moniquebvg
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top