Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

  • Scandinavisch, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 07-03-2016
  • Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

    Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

    Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

  • Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

    Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

    Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

  • Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

    Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

    Pinnsvinkake (kokostaart gevuld met vanille crème)

Een super heerlijke taart, bestaande uit luchtig suikerbrood gevuld met vanille crème. Deze taart wordt geheel bedekt met gekaramelliseerde kokos, en wordt daarom pinnsvinkake (egeltjestaart) genoemd. Je kunt deze taart ook invriezen! 

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Suikerbrood:
5 grote eieren
150 gram suiker
150 gram bloem
1 theel bakpoeder

Je kunt natuurlijk ook, als je niet zoveel tijd hebt, een kant-en-klaar suikerbrood kopen!

Vulling:
200 gram roomboter
200 gram poedersuiker
30 gram custardpoeder
250 ml melk
30 gram suiker

Ook lekker (en luchtig): een custardvulling vermengd met slagroom! Vervang de boter door 250 ml slagroom en klop deze stijf met 100 gram poedersuiker en 1 tl vanillesuiker.
En ook hier geldt dat je natuurlijk ook kant-en-klare custardpudding kunt gebruiken, maar alleen als je niet zoveel tijd hebt!

Decoratie:
150 gram gemalen kokos
1 eetl roomboter
1 eetl suiker
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden C.
Klop de eieren samen met de suiker stevig. Zeef de bloem en het bakpoeder en spatel dit door het ei-suikermengsel. Vet een springvorm (24 cm) in met wat boter, leg bakpapier op de bodem, en vul de springvorm met het beslag. Bak de taart in het midden van de oven in ca 30-40 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart afkoelen in de springvorm. Verwijder de taartvorm en het bakpapier en deel de taart in tweeën.

Voor de vulling klop je de boter en de poedersuiker smeuïg tot botercrème.

Roer het custardpoeder met 30 gram suiker en wat eetlepels melk tot een vloeibaar papje. Verwarm de melk en voeg al roerend het papje toe tot het is opgelost in de melk. Breng de custard al roerend aan de kook en zet het vuur dan zacht. Laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken tot de custard dikker wordt. Zet het vuur uit en leg vershoudfolie over de pudding om velvorming te voorkomen.

Laat de pudding helemaal afkoelen. Dit is belangrijk, want als deze nog warm is en je vermengd het met de botercrème, dan smelt de botercrème! Roer de afgekoelde pudding goed los en spatel dan door de botercrème.

Doe voor de decoratie de boter, suiker en de gemalen kokos in een koekenpan. Verwarm op middelhoog vuur totdat de kokos een mooie goudbruine kleur heeft gekregen. Laat volledig afkoelen. Ook hier geldt weer dat je de kokos goed moet af laten koelen.

Na gaan we de taart opbouwen. Smeer 2/3 van de vulling op het onderste suikerbrood. Leg daar het andere suikerbrood op. Gebruikt de rest van de vulling om de hele taart rondom en bovenop mee in te smeren. Plak dan de kokos op de taart. Doe dit direct na het insmeren van de taart met de vulling, anders wordt de vulling stijf en plakt de kokos niet meer. Het handigst is om de taart een beetje schuin te houden, de kokos over de taart heen te strooien, en dan met je hand de kokos vast plakken.

Geniet ervan!

Laatste reacties

zizypha avatar
zizypha 08-03-2016

En ik maar denken waar blijft de kokos . Gevonden! Ja dat heb je ervan met een aantal kokosbomen in de tuin. Nu nog gegadigden om de taart op te eten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten