
1 citroen
250 g zachte boter
1/2 theelepel zout
250 g suiker
5 eieren
300 g zelfrijzend bakmeel
1 1/2 dl yoghurt op kamertemperatuur
Cakevorm van 1= liter.
Frisse, citroenige cake
Oven voorverwarmen op 1600C.
Beboter de cakevorm en strooi er wat bloem in, schud de overtollige bloem eruit.
Rasp de schil van de schoongeboende citroen en pers 1 helft uit.
Roer de boter, het zout, de suiker en de citroenrasp in ca. 10 minuten romig. Klop er een voor een de eieren door. Spatel afwisselend gezeefd meel en yoghurt erdoor en roer het citroensap erdoor.
Schenk het beslag in de beboterde vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 70 minuten gaar en bruin. (Een breinaald of satiprikker die in het midden van de cake wordt gestoken, moet er droog uitkomen).
In Griekenland schenkt men er vaak nog een citroensiroop over. Breng hiervoor een 1/2 dl citroensap, 1/2 dl water en 100 g suiker aan de kook en laat de siroop 5 minuten koken. Schenk de hete siroop over de afgekoelde cake.
Onbekend
beatrix10 28-02-2016
oven voorverwarmen op 1600C???? ;-))
annerietje78 05-11-2013
Bedankt. 1 tip: gebruik GEEN blik van 1 liter zoals staat aangegeven! Binnen 10 minuten is ie overstroomd!!!
MarjonvanBochove 02-03-2012
Goed gelukt, en heerlijk. Dankjewel. Groetjes Marjon.
rubysearchingcoolstf 29-08-2011
Dankje, ik heb het gemaakt en het was lekker! Ook al dacht ikw el dat doordat ik de eieren er te koud doorheen roerde het was gaan schiften maar t was alsnog heel lekker, niet te droog, niet te vet, alleen ik neem aan dat je bedoelde 1,5 deciliter yoghurt ipv 11,5??
marimar1 29-12-2007
Klinkt heerlijk! Neem ''m mee. Bedankt. Groetjes, Mari Mar