1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie

Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie

Door: Agneskookt

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 22-02-2016

Ingrediënten 6 personen


Ingrediënten
6 blije kippendijen
Blik kokosmelk
5-7 rode uien afhankelijk van de grote
knoflook naar smaak
groene peper naar smaak ( Ik gebruik zelf 2 groene lomboks inmiddels )
Laos
1 el Ketumbar (Korianderpoeder)
1 cm trassi
el pal of bruin suiker
6 kemirinoten of anders macadamia noten)
2 limoenblaadjes
2 indonesische laurierbladeren of anders gewone


Verder heb je nodig


Wok

Indonesische kip

Niet zulke mooie foto's, gerecht is een beetje flets maar o zo lekker

Niet zulke mooie foto's, gerecht is een beetje flets maar o zo lekker
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
De lekkerste Indonesische kip die ik ooit gegeten heb

Het is niet zo'n kleurig gerecht maar echt smullen!

Het is niet zo'n kleurig gerecht maar echt smullen!
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie
Ajam opor (Kip dus...) een recept van lieve oma Koekie

=14pxDit recept komt uit een bundel verzamelde recepten van een bevriende lieve indoneschische oma. Die ze weer van haar oma had. Inmiddels niet meer bij ons is maar elke keer als ik haar recepten maak voelt ik haar glimlach en zie ik haar voor me met een lekker glas rode wijn. Als we hier Indonesisch eten heet dat dan ook Oma Koekie ( Een bijnaam die haar kleinzoon haar bezorgd heeft) ipv rijsttafel.
Zij heeft alle schriftjes, briefjes enz opgeschreven. De datums gaan terug naar ± 1870.En om haar quote te herhalen van Tessa de Loo in haar boek €de Tweeling€:
 
Op een dag zou ze er eens niet meer zijn en een schat aan beelden, geluiden, geheimen, wetenswaardigheden, geuren uit een andere tijd, voor altijd, onachterhaalbaar met zich meenemen.

Hoe waar en ik ben dan ook heel dankbaar de ik de recepten in mijn bezit heb, en mag delen zodat ze altijd blijven bestaan
 
 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Begin met het maken van de Bumbu
Maal fijn:
ui, knoflook, peper, laos, ketumbar, suiker, noten en de trassi

Kip mooi bruin bakken in archide olie
Het officiële recept zegt dat de de kip plat moet slaan maar dat werd een een beetje te beestachtig
En dan de kip dus roosteren.
Dit leek mij een wat makkelijkere versie
Kip dan uit de pan ( hoeft niet gaar te zijn gaat zo minimaal 3 uur in de saus pruttelen )

Giet iets van de olie van de kip weg en bak dan de Bumbu enkele minuten tot deze begint te geuren

Nu de limoen blaadjes en de sereh stengel erbij
(De sereh een paar flinke klappen verkopen met bijv een deegroller en er een knop in leggen want dan geeft hij meer smaak af)

Giet nu de kokosmelk er bij en voeg de Kip toe.
Breng aan de kook.
Dan op een laag vuur laten pruttelen minimaal 3 uur.
Wel af en toe doorroeren want anders brand het aan. Moet bijna helemaal droog koken.





Tags

Serveertip

Omdat ik m'n wok nodig had heb in de kip en een overschaal geschept en op 90 gr warm gehouden. Scheelt ook kook plek voor als je een rijsttafel wilt maken

Bron

Uit een bundel verzamelde Indonesische recepten die over zijn gegaan van generatie naar generatie



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Agneskookt
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top