Huevos a la flamenca (Feestelijke eieren)
- Spaans, Streekgerecht
- 30-60 min.
Dit typische gerecht vindt zijn oorsprong in Andalusië waar rondtrekkende zigeuners het eeuwen geleden introduceerden. Het is ontstaan uit het samenvoegen van restjes. Het enige ingrediënt dat nooit ontbreekt zijn natuurlijk de eieren. Verder kun je naar hartelust variëren.
Ingrediënten 2 recipe.people
4 eieren2 paprika's
2 uien
4 teentjes knoflook
2 handjes doperwten
stukje chorizo
1 rode peper
8 plakken serranoham
2 aardappels
8 rijpe tomaten
handje fijngehakte peterselie
2 tl pimentón de la vera
zeezout
olijfolie
Bereidingswijze
Rooster de paprika's in de oven en ontvel ze. Kook de doperwten een kwartiertje. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van een halve cm. Frituur ze in olijfolie en laat ze uitlekken. Snipper de ui, rode peper en de knoflooktenen en bak ze zachtjes in olijfolie. Snijd de chorizo in blokjes en voeg ze toe; bak ze tot ze een beetje knapperig zijn, roer de pimentón erdoor. Verwarm de oven op 180 graden. Ontvel de tomaten, hak ze fijn en voeg ze met de doperwten toe. Bak ze even mee. Snijd de sarranoham en de paprika en dunne repen. Vul 4 ovenschaaltjes met de gebakken groenten. Leg hierop wat gefrituurde aardappelplakken en daarop de gegrilde paprika. Strooi er reepjes serranoham over. Breek boven elk schaaltje 1 ei. Bestrooi met gehakte peterselie en zeezout. Zet de schaaltjes een kwartiertje in de oven, tot de eieren gaar zijn.
Bron
Espanaymas.nl
Serveertip
Het is lekker als voorgerecht, pas dan de hoeveelheden gewoon een beetje aan. Het is ook heerlijk als lunch. Wil je het wat minder machtig, laat dan de aardappels weg. Door de paprika eerst in de oven te roosteren wordt de smaak intenser. Maar je kunt hem natuurlijk ook meebakken met de ui en knoflook. Gebruik liever verse doperwten, veel lekkerder.