1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Afrikaanse keuken
  5. Oxtail potjie

Oxtail potjie

Door: MarquitaW

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 12-02-2016

Ingrediënten 4 personen


2 kilo ossenstaart in stukken (verse niet uit diepvries)
10 plakjes bacon in stukjes gesneden
half kopje bloem
liter runderbouillon (van blokjes)
blik tomatenpurree
1 a 2 pakken passata di pomodoro (tomatensaus)
3 laurierblaadjes
handje zwarte peperkorrels
bouquet garni
6 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
2 a 3 rode uien in ringen gesneden
circa 500 gram worteltjes in stukken gesneden
1 of 2 doosjes kastanjechampignons
halve fles rode wijn
flinke scheut sherry
1 a 2 flesjes kookroom
(room)boter
olijfolie
3 eetlepels geperste knoflook
peper en zout


Verder heb je nodig


Hele grote zware pan met dikke bodem, keukenpapier, grote plastic zak met zipsluiting,


Dit gerecht voor het eerst gegeten in Graaff-Reinet, Zuid Afrika. Was zo lekker dat ik thuis ben gaan zoeken naar recepten. Uiteindelijk een heleboel verschillende recepten voor potjies (Afrikaanse stoofschotels) gevonden maar deze blijft favoriet. Ik heb wel de verhoudingen wat aangepast, iets meer groente toegevoegd

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Droog de ossenstaart af met keukenpapier.
Doe bloem, peper en zout in de afsluitbare plastic zak, voeg ossenstaart toe en zorg dat de stukken vlees rondom met bloem bedekt zijn. Schut overtollig bloem van het vlees af.
Verhit olie en boter in een grote pan met dikke bodem, sauteer de stukjes bacon
Haal de bacon uit de pan en bewaar. Bak de stukken ossenstaart rondom in het vet, voeg eventueel extra boter of olijfolie toe.
Schep de ossenstaart uit de pan.
Bak in het bakvet de bleekselderij, uien en de helft van de worteltjes. Sauteer tot de groenten zacht zijn
Voeg de ossenstaart, bacon, bouquet garni, laurierblaadjes, peperkorrels, knoflook, tomatensaus, tomatenpuree, rode wijn en sherry toe.
Laat het geheel afgedekt zachtjes sudderen onder af en toe roeren gedurende 2 a 3 uur
Roer een uur voor serveren (na 2 a 3 uur sudderen) de overige worteltjes toe.
Schep een half uur later de kastanjechampignons (in kwarten) toe.
Roer vlak voor serveren de kookroom er door heen en verwarm nog kort

Serveertip

Heerlijk met rijst of aardappelpuree. Serveer er fruit chutney, sambal en pappadums (!) bij
Restjes invriezen, dan smaakt het nog beter.
In plaats van alleen bouillon is een combinatie van bouillon en fond nog smaakvoller
Ga uit van 400 tot 500 gram ossenstaart per persoon. Het is te adviseren het vooraf te bestellen

Bron

Www.funkymunky.co.za/potjierecipes.html



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van MarquitaW
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top