1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Europese keuken
  5. Tiramisu
  6. Irish tiramisu brûlée

Irish tiramisu brûlée

Door: ecureuil

  • Europees, Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 12-02-2016

Ingrediënten 4 personen


Kleine mok sterke koffie; 1 borrelglaasje whisky (2 mag ook hoor..); 2 eieren; lange vingers, genoeg voor 2 lagen ; 250 g mascarpone; 50 g donkerbruine basterdsuiker; klein snufje zout; rietsuiker voor de caramellaag.


Verder heb je nodig


Schaal 16 x 21 x 6 cm
brandertje voor de caramellaag
mixer

Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée
Irish tiramisu brûlée

Naar een recept van een tiramisu,  gegeten bij een Italiaanse vriendin,  die amaretto gebruikte . Had ik niet meer en ik wilde wel eens iets anders proberen. Het werd whisky en zo kwam ik vanzelf op de bruine suiker van de Irish coffee, toen ook nog caramellaagje van  de crème brûlée ipv cacao toegevoegd...... een echt  Europees recept.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zet sterke koffie, voeg de whisky toe en laat afkoelen. Giet de koffie dan in een diep bord.
Scheid de eieren. klop de eiwitten met het snufje zout goed stijf.
Klop in een andere kom de eidooiers met de basterdsuiker tot een heel luchtige lichtbruine massa. Belangrijk, want anders wordt de tiramisu niet goed stijf. Klop vervolgens de mascarpone erdoor, op de laagste mixerstand.
Spatel dan de eiwitten er luchtig door, vooral niet kloppen of mixen!
Doop de helft van de lange vingers kort in de koffie en leg ze op de bodem van de schaal. Verdeel de helft van de crème erover. Herhaal dit nog een keer en plaats de schaal dan in de koelkast voor 4 uur.
Vlak voor het gebruik bestrooien met een dun laagje rietsuiker , die je snel carameliseert met de brander. Vooral niet te lang, want dan smelt de crème.

Smullen maar!

Serveertip

Mocht je van te voren weten dat de schaal niet leeg gaat, bestrooi dan liever met een beetje bruine basterdsuiker, zonder te branden. Er zitten rauwe eieren in, die je beter niet eerst verwarmt en dan weer bewaart.



Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ecureuil
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top