Bibimbap

  • Koreaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 03-02-2016
  • Bibimbap

    Bibimbap

    Bibimbap

  • Bibimbap

    Bibimbap

    Bibimbap

Dit is een Koreaanse klassieker! Het bestaat uit rijst met een aantal groenten en eventueel vlees, die mooi gepresenteerd worden, maar die je voor het daadwerkelijk op te eten door elkaar mixt.
Het ziet er leuk uit, is met al die groenten gezond, en is erg lekker. Het is ook gemakkelijk naar je eigen smaak aan te passen, omdat er flink wat toppings te bedenken zijn (google er maar eens naar). Hieronder staat mijn favoriete bibimbap:

Deel dit recept

Ingrediënten 1 persoon
Ik heb geen hoeveelheden aangegeven; maak simpelweg wat men per persoon eet. Indien nodig heb ik de hoeveelheden opgegeven bij de bereidingswijze.
- Rijst
- wortel
- komkommer
- lente-uitje
- kimchi (toko)
- champignons of shiitake
- spinazie
- rundergehakt
- olie
- sojasaus
- bruine suiker
- sesamolie
- zout
- knoflook
- gochujang (toko)
- azijn
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2466,36 kcal
Koolhydraten 308,56 g
Eiwitten 112,53 g
Vetten 79,14 g

Bereidingswijze

-Witte rijst
-julienne gesneden wortel en komkommer op zuur (vooraf maken…ipv op zuur kan je de komkommer ook rauw serveren en de wortel julienne gesneden kort bakken met beetje zout)
-lente-uitje (rauw)
-kimchi (zo uit het potje, te koop bij de toko. Dit kan je evt kort bakken, maar dat hoeft niet)
-gebakken champignons of shiitake (in olie bakken met een beetje sojasaus en bruine suiker)
-gesauteerde spinazie (of andere groene bladgroente), met beetje zout of drupje sojasaus
-rundergehakt, per persoon 100 gram, goed mengen met 1/2 el sojasaus, 1/2 el sesamolie, 1 tl bruine suiker, ¼ teentje geraspte knoflook. Half uurtje laten staan, dan met wat olie rullen in de pan.
-saus (vooraf maken): 1 el gochujang, ½ tl sesamolie, 1 tl bruine suiker, ½ el sojasaus, 1 tl (appelcider)azijn. (Gochujang maakt het allemaal écht Koreaans, het is te vinden bij de toko; het kan in dit gerecht ook zo, of aangelengd met een beetje water gebruikt worden).

Het lijkt een lange lijst en een hoop werk, maar de bereidingswijze (voor zover die er al is), is vaak eenvoudig en vrijwel hetzelfde. Door de ingrediënten afzonderlijk te bereiden, kan de tijd en hitte goed op het ingrediënt afgestemd worden.
In principe kunnen de ingrediënten (voor zover ze gebakken moeten worden) om beurten bereidt worden in dezelfde pan, dat scheelt weer vaat.

Kom met rijst vullen, met daarop, netjes in het rond en liefst met contrasterende kleuren naast elkaar, de ingrediënten. In het midden de saus. Eventueel ernaast een spiegeleitje (al wordt er van origine vaak een rauw eitje gebruikt ..blijkbaar hebben ze daar geen last van salmonella). ikzelf laat het ei weg, wegens geen fan ;-)

Voor het eten wordt alles goed door elkaar geroerd…eet smakelijk!!! :-)

Serveertip

Alternatieven of extra toppings:
-ei (meestal een spiegelei, maar doe het vooral zoals je wilt)
-bulgogi i.p.v. rundergehakt (maken van vettig rundvlees, bv van entrecote),
maar ook kip, tofu of vis worden wel gebruikt.
-gesauteerde taugé, met beetje zout of drupje sojasaus en/of drupje sesamolie
-gesauteerde reepjes daikon (rettich), met beetje zout of drupje sojasaus en/of drupje sesamolie
-droge reepjes "zeewier", oftewel nori
-gesauteerde reepjes paprika, met beetje zout of drupje sojasaus en/of drupje sesamolie
-en last but not least mag je ook gewoon iets anders dat je lekker vindt toevoegen…er komt meestal geen Koreaan naar je keuken om je op de vingers te tikken.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Delarosa avatar
Delarosa 05-02-2016

Ik neem deze van je mee Nicky, lekker! Thanks hiervoor en vriendelijke Smulgroetjes, Erwin

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten