Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 02-02-2016
  • Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

    Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

    Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

  • Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

    Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

    Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

Ik was al enige tijd op zoek naar een wat eenvoudierg recept van rendang.
De meeste recepten die ik tegenkwam bevatten zoveel ingrediënten dat ik daarvan terugschrok.
Tot ik op de internetsite van "Lekker en simpel" dit recept tegenkwam.
Natuurlijk heb ik er toch weer wat aan veranderd, maar niet veel.
Wat ik er zelf aan heb toegevoegd vermeld ik in de ingrediënten.
Het is - volgens "Lekker en simpel" geen authentieke rendang, maar het heeft ons uitstekend gesmaakt.
Ook een super recept voor je slowcooker of crockpot (lees de beschrijving in het recept).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Plm 1 kilogram rundvlees (riblappen of sukadelappen)
3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
3 midddelgrote uien (gepeld en niet al te fijn gesnipperd)
3 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
circa 2 cm verse gember (gechild en geraspt)
2 tl gemalen kurkuma (geelwortel) of iets meer naar smaak
1 tl gemalen komijn (djinten) of iets meer naar smaak
2 tl gemalen koriander of iets meer naar smaak
1 rode Spaanse peper (schoongemaakt, pitjes en zaadlijsten verwijders en in stukjes gesneden) of meer naar smaak
zout, peper
2 blaadjes laurier (ik had verse laurier)
200 ml kokosmelk (in het recept werd 400 ml vermeld, dat vond ik teveel)
1 stengel citroengras (sereh)
Dit heb ik zelf nog toegevoegd:
1 eetlepel witte azijn
1/2 eetl tamarindepasta
1 flinke eetlepel donkerbruine basterdsuiker
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 559,71 kcal
Koolhydraten 13,65 g
Eiwitten 55,74 g
Vetten 30,75 g
Benodigdheden
Braadpan
rasp

Bereidingswijze

Snijd het vlees in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
Snipper het uitje en snijd de rode peper en knoflook fijn. Schil de gember en snijd ook fijn.

Snijd het vlees in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in de braadpan en bak het vlees (in gedeelten) rondom bruin.
Voeg nu de stukjes ui, knoflook en rode peper toe.
Voeg na een minuut of 2 ook de gember en de koriander, komijn en kurkuma toe.
Bak de kruiden een minuut mee.
Voeg daarna de laurier, kokossmelk en citroengras toe.
(Het citroengras moet je eerst even kneuzen voordat je dit toevoegt aan het vlees.)
Laat het geheel nu ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen.
Haal op het laatste moment het citroengras en de laurierblaadjes uit de pan.
Maak de rendag op smaak met de azijn, tamarindepasta en bruine basterdsuiker.

Proef en doe er eventueel nog wat van alle kruiden bij. Ieder heeft een andere smaak.
Voor ons was dit prima.

In de slowcooker:
Na de reactie van dennis heb ik dit weekend de rendang ook nog eens in de slowcooker gemaakt.
In tegenstelling tot de ervaring van dennis vonden wij de rendang uit de slowcooker nog veel lekkerder dan uit de pan, waarin ik hem de eerste keer maakte.
Volg bij gebruik van de slowcooker het recept. Zorg wel dat het vlees (in gedeelten) goed aangebakken is (het vocht uit het vlees moet helemaal verdwenen zijn).
Ik heb bij het vlees in de slowcooker ook direct de tamarindepasta, azijn en bruine suiker toegevoegd. Heb je een grote slowcooker voeg dan 400 ml kokosmelk toe in plaats van 200 ml. en eventueel nog een kopje runderbouillon. In de slowcooker moet er meer vocht bij het vlees zitten.
Het vlees heb ik 5 uur in de slowcooker op slow gehad. Heerlijk !
Als je het vlees proeft en je vindt er te weinig kruiden (ieder heeft een andere smaak), voeg dan van alles nog een beetje toe. Ook houdt de één van pittig en de ander is iets pittig genoeg. Voeg dan eventueel nog wat sambal toe.
Koken is ook creatief zijn.

Bron

Www.lekkerensimpel.com

Serveertip

Serveer de rendang met rijst, sperzieboontjes, seroendeng, kroepoek en een Atjar-van-komkommer-en-rode-paprika

http://www.lekkerensimpel.com/indonesische-rendang/

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ritual29 avatar
ritual29 11-11-2017

Erg lekker, van de week gemaakt. Smaak was goed, maar het gebruik van rundvlees is bij ons minder in de smaak gevallen daar dit toch redelijk taai was. Volgende keer gaan we dus varkensvlees gebruiken.

berendg avatar
berendg 23-05-2016

Sorry voor mijn kromme schrijfwijze

berendg avatar
berendg 23-05-2016

Heb het gisteren gemsskt in de slowcooker Petra en het was heerlijk, heb er alleen een beetje nog een beetje sambal bijgedaan. groetjes Berend

hans3333 avatar
hans3333 04-03-2016

sorry had er over heen gelezen , :)

pwiggers avatar
pwiggers 03-03-2016

OOk in mijn recept staat dat het lekkerder is om het vlees eerst aan de braden. De smaken komen dan veel beter tot hun recht. Maar bedankt Parel62 en hans3333. Nogmaals benadrukken kan geen kwaad.

hans3333 avatar
hans3333 01-03-2016

misschien een tip voor iedereen met een slowcooker of gewoon in de sudderpan, schroei altijd je vlees eerst dicht op hoog vuur en snel , zo blijft alle smaak en sappen in je vlees, ga je gelijk sudderen, dan wordt het eerder zeuren dan sudderen

ArualB avatar
ArualB 01-03-2016

(nog) geen slowcooker maar lijkt me heerlijk! Meegenomen, dank je wel.

parel62 avatar
parel62 01-03-2016

Ga dit recept ook snel een keer maken in slowcooker en het is gewoon lekkerder om al je vlees eerst aan te braden voordat je het in de slowcooker doet om verdere bereiding .Ben heel blij met die pan !

alidada avatar
alidada 29-02-2016

Heb nogal wat recepten gemist denk ik. Dit heb ik vast uitgeprint de smaak lijkt mij heel lekker maar het zal misschien even zal duren voor ik dit maak.

pwiggers avatar
pwiggers 14-02-2016

Dit weekend de rendang in de slowcooker gemaakt, nav de opmerking van dennispieper. Nog lekkerder dan in de pan. Bereiding in de slowcooker in het recept vermeld.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten