1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Rendang
  6. Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 02-02-2016

Ingrediënten 4 personen


Plm 1 kilogram rundvlees (riblappen of sukadelappen)
3 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
3 midddelgrote uien (gepeld en niet al te fijn gesnipperd)
3 teentjes knoflook (gepeld en gesnipperd)
circa 2 cm verse gember (gechild en geraspt)
2 tl gemalen kurkuma (geelwortel) of iets meer naar smaak
1 tl gemalen komijn (djinten) of iets meer naar smaak
2 tl gemalen koriander of iets meer naar smaak
1 rode Spaanse peper (schoongemaakt, pitjes en zaadlijsten verwijders en in stukjes gesneden) of meer naar smaak
zout, peper
2 blaadjes laurier (ik had verse laurier)
200 ml kokosmelk (in het recept werd 400 ml vermeld, dat vond ik teveel)
1 stengel citroengras (sereh)
Dit heb ik zelf nog toegevoegd:
1 eetlepel witte azijn
1/2 eetl tamarindepasta
1 flinke eetlepel donkerbruine basterdsuiker


Verder heb je nodig


Braadpan
rasp


Mmm...rendang met pittige sperziebonen, gekruide rijst, kroepoek en komkommersalade

Dat was smullen....

Dat was smullen....
Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker
Indonesische rendang met rundvlees lekker en simpel ook uit slowcooker

Ik was al enige tijd op zoek naar een wat eenvoudierg recept van rendang.
De meeste recepten die ik tegenkwam bevatten zoveel ingrediënten dat ik daarvan terugschrok.
Tot ik op de internetsite van "Lekker en simpel" dit recept tegenkwam.
Natuurlijk heb ik er toch weer wat aan veranderd, maar niet veel.
Wat ik er zelf aan heb toegevoegd vermeld ik in de ingrediënten.
Het is - volgens "Lekker en simpel" geen authentieke rendang, maar het heeft ons uitstekend gesmaakt.
Ook een super recept voor je slowcooker of crockpot (lees de beschrijving in het recept).

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd het vlees in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
Snipper het uitje en snijd de rode peper en knoflook fijn. Schil de gember en snijd ook fijn.

Snijd het vlees in stukjes en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in de braadpan en bak het vlees (in gedeelten) rondom bruin.
Voeg nu de stukjes ui, knoflook en rode peper toe.
Voeg na een minuut of 2 ook de gember en de koriander, komijn en kurkuma toe.
Bak de kruiden een minuut mee.
Voeg daarna de laurier, kokossmelk en citroengras toe.
(Het citroengras moet je eerst even kneuzen voordat je dit toevoegt aan het vlees.)
Laat het geheel nu ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen.
Haal op het laatste moment het citroengras en de laurierblaadjes uit de pan.
Maak de rendag op smaak met de azijn, tamarindepasta en bruine basterdsuiker.

Proef en doe er eventueel nog wat van alle kruiden bij. Ieder heeft een andere smaak.
Voor ons was dit prima.

In de slowcooker:
Na de reactie van dennis heb ik dit weekend de rendang ook nog eens in de slowcooker gemaakt.
In tegenstelling tot de ervaring van dennis vonden wij de rendang uit de slowcooker nog veel lekkerder dan uit de pan, waarin ik hem de eerste keer maakte.
Volg bij gebruik van de slowcooker het recept. Zorg wel dat het vlees (in gedeelten) goed aangebakken is (het vocht uit het vlees moet helemaal verdwenen zijn).
Ik heb bij het vlees in de slowcooker ook direct de tamarindepasta, azijn en bruine suiker toegevoegd. Heb je een grote slowcooker voeg dan 400 ml kokosmelk toe in plaats van 200 ml. en eventueel nog een kopje runderbouillon. In de slowcooker moet er meer vocht bij het vlees zitten.
Het vlees heb ik 5 uur in de slowcooker op slow gehad. Heerlijk !
Als je het vlees proeft en je vindt er te weinig kruiden (ieder heeft een andere smaak), voeg dan van alles nog een beetje toe. Ook houdt de één van pittig en de ander is iets pittig genoeg. Voeg dan eventueel nog wat sambal toe.
Koken is ook creatief zijn.

Serveertip

Serveer de rendang met rijst, sperzieboontjes, seroendeng, kroepoek en een Atjar-van-komkommer-en-rode-paprika

http://www.lekkerensimpel.com/indonesische-rendang/

Bron

Www.lekkerensimpel.com



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (19)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top