Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

    Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

    Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

  • Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

    Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

    Eend met amandel-oranjebloesem-auberginerolletjes en rode uiencompote

Dit is wat ik maak als ik mensen te eten krijg en ze echt wil verassen met iets bijzonders! Heb het voor het eerst samen met een kookvriend gemaakt, en het was voor ons beiden op dat moment het lekkerste wat we ooit gegeten hadden. De uiencompote is ook een waar genot, het is dus niet erg om daar wat extra van te maken. Ik heb van internet een foto toegevoegd van de auberginerolletjes, want op mijn eigen foto waren ze nog niet helemaal zoals het hoorde.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor 2 personen:
500 gr eendenborstfilet
50 gr honing
100 gr pistachenoten ongezouten
Pakje marrokaans gekruide couscous
olie

Voor de uiencompote:
+- 250 a 300 gr witte uien
100 gr rozijnen
3 a 4 el honing
2 tl kaneelpoeder

Voor de auberginerolletjes (in Marokko wordt dit als voorgerecht geserveerd en heet het 'laffa badinyan)':
125 gr amandelen
4 tot 8 el oranjebloesemwater (te koop bij turkse supermarkten of toko's)
Ongeveer 1 tl kaneel
1 aubergine
Olie, wat honing om er omheen te druppelen

Optioneel: sesamzaadjes en/of alfalfa of andere scheuten, of muntblaadjes om te garneren
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Oven, keukenpapier, koekenpan, kookpan of waterkoker, ovenschotel, en een grote vijzel of blender of keukenmachine.

Bereidingswijze

Haal de eendenborstenfilets uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Ondertussen kun je beginnen met het maken van het amandeloranjebloesem mengsel. Dit doe je door de amandelen fijn te malen en daar beetje bij beetje het oranjebloesemwater aan toe te voegen (gebruik hierbij gewoon je eigen inzicht in de hoeveelheid oranjebloesemwater, ik worstel hier elke keer mee wanneer ik dit maak, je moet gewoon een mooie puree-achtige massa krijgen). De kaneel ook toevoegen. (Ik heb hier tot nu toe een blender voor gebruikt maar ik denk dat je in een vijzel een mooiere, homogene massa verkrijgt).

Vervolgens de aubergines in in de lengte in plakjes snijden en in een koekenpan in flink veel olie bakken totdat ze zacht zijn. Laat ze op keukenpapier goed uitlekken zodat het teveel aan vet eruit trekt. Vul de plakjes met het amandelmengsel, rol ze op. Giet er naar smaak honing over en eventueel sesamzaadjes voor de garnering. (Snij ondertussen ook alvast de uien voor de uiencompote).

Dan kun je beginnen met de eendenborstfilets. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de vetkant met een mesje in, in een soort ruitpatroon (zodat ze bij het bakken niet kromtrekken). Verwarm een koekenpan totdat hij loeiheet is, leg (zonder toevoeging van olie) de eendenborsten er in op de vetkant, pas omdraaien als het vet wat gesmolten is, en de andere kant dan alleen nog even aanbakken totdat hij een mooi kleurtje heeft. Niet te lang bakken, dit is alleen voor de kleur, van binnen moet hij rauw blijven, omdat het nog gaat nagaren in de oven.

Leg de eendenborstfilets in een ovenschaal, giet de honing erover en bestrooi met fijngehakte pistachenoten. Laat de eend nog 5 tot 10 minuten nagaren in de oven op 180 graden. Terwijl de eend in de oven staat kun je de couscous bereiden. Met van die pakjes uit de supermarkt hoef je alleen maar water te koken en dat over de couscous heengieten.

De uiencompote ondertussen ook snel maken, doe dit door de gesneden ui in een koekenpan met wat olie te bakken, als het wat bruin wordt de kaneel en honing en rozijnen toevoegen. Laten koken totdat de compote karamelliseert.

Als het goed is heb je nu alles tegelijkertijd klaar. Nu komt de opmaak. Gebruik een kopje of kommetje met een leuke vorm om midden op het bord een piramide van couscous te maken. Leg hier de auberginerolletjes naast. Dan zo snel mogelijk en met een superscherp mes de eendenborstfilets in plakken snijden en tegen de couscous aanleggen, in het midden bovenop komt de uiencompote. Je kunt nog wat van de afgevallen pistachenoten om alles heenleggen, en wat sesamzaad over het bord sprenkelen voor de garnering. Eet smakelijk!

Serveertip

In plaats van de auberginerolletjes of als extra bijgerecht zou je er ook een berbersalade en/of wortelsalade erbij kunnen serveren (zoek dan wel naar een marokkaanse recept hiervan). Een andere optie is wat groenten roosteren in de oven zoals pompoen, courgette, aubergine en koolraap.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Suuspernova avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten