Venkelsalade met feta, granaatappelpitten en sumak
- Wereld, Salade
- 10-20 min.
De venkel en dragon vormen met hun uitgesproken smaken een stevige basis waarop de sterkere kleuren en smaken – van granaatappel, feta en sumak – duidelijk aanwezig zijn zonder de salade te overheersen.
Ingrediënten 4 personen
½ granaatappel2 middelgrote venkelknollen
1½ eetl. olijfolie
2 theel. sumak, plus extra om te
garneren
sap van 1 citroen
4 eetl. dragonblaadjes
2 eetl. grof gesneden bladpeterselie
70 g Griekse feta, in plakjes
zout en zwarte peper
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 120,50 kcal |
Koolhydraten | 6,97 g |
Eiwitten | 4,80 g |
Vetten | 6,95 g |
Benodigdheden
Mandoline zou handig zijn om te gebruiken voor de venkel, mes kan ook.
Bereidingswijze
Haal eerst de pitten uit de granaatappel. U kunt hem daarvoor het beste langs de ‘buik' halveren (u hebt maar een halve vrucht nodig) en neem hem stevig in uw hand met de gesneden kant naar uw hand gericht. Sla boven een kom met een houten lepel op de schil. Sla niet te hard, want dan kneust u de pitten en scheurt de schil. Op magische wijze vallen alleen de pitten eruit. Haal eventuele witte vliesjes die meekomen eraf.
Snijd de stelen met het blad van de venkelknollen, houd wat groen achter om te garneren. Snijd de wortelschijf van de knol maar laat voldoende zitten om de plakken bijeen te houden. Snijd de knol overlangs in heel dunne plakken (een mandoline is hiervoor superhandig).
Roer in een kom de olijfolie, sumak, citroensap, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Schep de plakken venkel erdoor. Proef of er nog zout en peper bij moeten, maar bedenk wel dat de feta
ook al zout is.
Schik de plakken venkel met daarop de feta en de granaat-appelpitten op de borden. Garneer met venkelgroen, strooi er wat sumak over en serveer de salade direct.
Bron
Ottolenghi
Serveertip
Hij is bijzonder fris en past heel goed bij gebraden vlees of gegrilde vis. Knapperig brood mag niet ontbreken, om de heerlijke saus van het bord te deppen.