1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Kerstkrans stol met amandelspijs

Kerstkrans stol met amandelspijs

  • Nederlands, Brood
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 22-01-2016

Ingrediënten 10 personen


Nodig voor het deeg:
€ 550 gr tarwebloem
€ 14 gr droge gist
€ 50 gr suiker
€ 9 gr zout
€ Mespunt piment
€ Geraspte schil van kleine citroen
€ 85 gr zachte ongezouten roomboter in stukjes
€ 250 ml melk, lauwwarm
€ 1 losgeklopt groot ei
Nodig voor de vulling:
€ 85 gr rozijnen
€ 50 gr krenten
€ 60 ml / 4 el bruine rum
€ 50 gr gehakte amandelen
€ 50 gr hazelnoten
€ 300 gr amandelspijs (met 1 eetlepel losgeklopt ei)
Nodig voor afwerking:
€ Losgeklopt ei
€ 1 el melk
€ Geschaafde amandelen
€ Poedersuiker


Verder heb je nodig


Mixer, deegroller, oven, bakpapier, beslagkom, conservenblik van ca 12 cm doorsnede

kerstkrans met amandelspijs

stol gebakken rondom een blik

stol gebakken rondom een blik
Kerstkrans stol met amandelspijs
Kerstkrans stol met amandelspijs

Veel broodstollen met kerst, pasen, pinksteren uit de supermarkt vinden wij vies. Vooral door de kleine groene, rode, oranje stukjes "fruit" die er doorheen gaan. Die vieze smaak gaat door het hele brood zitten en het spijs houdt ook meestal niet over......de eerste en laatste drie sneetjes brood zijn meestal zonder!!

Dat moest anders, tijd om zelf maar eens in de keuken te duiken en een eigen stol fabriseren. Ik speur het internet af en vind een grappig recept om een ronde krans te maken. Het zag er grappig uit, maar weer die ingrediënten die ik absoluut niet wil vinden......

Ok even creatief denken......ik kan natuurlijk wel de basis gebruiken en wat ingrediënten hier en daar aanpassen

En ik mag zeggen, dat is gelukt!!!

Ik heb het zelf nu drie keer gemaakt, een keer weggegeven aan zuslief die destijds gastvrouw was voor het familie kerstdineer en twee keer voor ons eigen gezin. 
Elke keer is het smullen, het is makkelijk te maken en door de vorm kun je het ook extra feestelijk opmaken.

En je kunt het invriezen!!! Ook fijn, want het is alles bij elkaar een flink brood! Kun je er zelfs tijdens de kerst én met oud en nieuw van genieten!!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meng de krenten en rozijnen in rum en laat een paar uur staan.
Doe de bloem, gist, suiker, piment en geraspte citroenschil in de kom en voeg de boterklontjes toe en wrijf met de vingers door het bloemmengsel. Voeg de melk en het ei toe en meng goed door elkaar. Voeg het zout toe en kneed in mixer (of met de hand) 10-15 minuten met deeghaken tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog wel iets aan de bodem kleven.
Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1x draaien zodat alle kanten met olie bedekt zijn en laat het afgedekt in ca 1 uur tot dubbel volume rijzen.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ca 37 x 17 cm
Als het goed is hebben de krenten en rozijnen nu de rum opgezogen, zo niet dan nog even droogdeppen en uitlekken. De krenten en rozijnen mengen met de grof gehakte noten.
Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met de deegroller of vingers dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, dichtvouwen en naden dichtdrukken nog twee keer.
Laat het deeg afgedekt ca 15 min rusten en rol het dan uit tot een lap van ca 55 x 16 cm. Als het deeg tegenstribbelt laat het dan nog tussen het uitrollen een paar minuten afgedekt rusten.
Maak de amandelspijs aan met 1 el losgeklopt ei en maak er een rol van (een paar cm korter dan de deeglap). Leg de spijs in het midden van de deeglap en rol het deeg op.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Maak er vervolgens een cirkel van. Druk de uiteinden goed op elkaar en €plak€ met wat losgeklopt ei aan elkaar. Zet in het gat in het midden een rond ingevet conservenblik van ca 12 cm doorsnede, dan blijft de ring mooi rond van vorm.
Laat afgedekt 30 €" 45 min rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190'C. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met geschaafde amandelen. Bak de stol in het midden van de oven in 35-40 min gaar en bruin. Dek zo nodig na 20 min af met aluminiumfolie. Laat afkoelen op een rooster.

Serveertip

Bestrooi voor het aansnijden/serveren met poedersuiker

Voor een gedekte kersttafel is het ook leuk om de krans met wat kerst takjes, hulst, dennentakjes, of kleine balletjes te versieren.

Bron

Internet



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van i_roelands921


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van i_roelands921
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top