Pompoensoep waar je van blijft eten!

  • Nederlands, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 15-01-2016
  • Pompoensoep waar je van blijft eten!

    Pompoensoep waar je van blijft eten!

    Pompoensoep waar je van blijft eten!

  • Pompoensoep waar je van blijft eten!

    Pompoensoep waar je van blijft eten!

    Pompoensoep waar je van blijft eten!

Een tijdje terug wilde ik een pompoensoepje maken. Er waren zoveel verschillende recepten waardoor ik veel inspiratie kreeg om een eigen variant te maken. Lekker Hollands met een mini vleugje Azië. Hieronder het winnende recept volgens mijn man, mijn ouders en mijn kleine meisje. Eet smakelijk!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 middel tot grote biologische pompoen (geen flespompoen)
2/3 sjalotten
2/3 tenen knoflook
3 plakken gerookte ontbijtspek
2 theelepels citroengras (uit een potje)
Cayenne of chilipeper naar smaak (ik hou zelf niet van te overheersend dus ik gebruik meestal 1/3 tot een 1/2 theelepel)
1 glazen pot kippenbouillon
1 pakje kokosmelk
1 eetlepel olijfolie

Als je het eet als maaltijdsoep dan is een broodje met pesto er heerlijk bij!
- afbakbroodjes of stokbrood (wit of bruin)
- smeerbare roomboter
- potje biologische pesto van de AH of zelgemaakte pesto
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven, bakpapier, snijplank, groot en stevig mes voor de pompoen + theedoek, staafmixer

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een platte bakplaat met het bakpapier. Snijd de pompoen in vieren en verwijder de pitten met een eetlepel. Een tip voor het snijden van de pompoen; leg er een hand- of theedoek onder zodat de pompoen niet weg kan rollen. Als je de pitten hebt verwijderd snijd je er plakken van, de plakken moeten ongeveer 1,5 cm dik zijn. De schil laat je aan de pompoen zitten. Die is namelijk eetbaar en geeft die lekkere stevige smaak. Leg de repen pompoen op de bakplaat en zet deze voor 30-35 minuten in het midden van de oven. Het is klaar als de schil zacht is.

Zet een soeppan op middelhoog vuur en doe hier de olijfolie in.
Snij de sjalotjes en knoflookteentjes in stukjes. Het hoeft niet heel fijn want je gaat alles nog pureren later. De knoflook liever niet met de pers want dan brandt het sneller aan. Snijd de plakjes ontbijtspek in reepjes. De sjalotten, knoflook en spek even fruiten in de soeppan. Voeg daarna de pompoen toe (snijd eventueel in twee stukken als je het in de pan doet) en de citroengras en verwarm deze even mee. Doe nu de bouillon erbij en 1,5 / 2 potten water (ipv 3 wat er op de pot staat). Voeg naar smaak de cayenne of chili peper toe. Laat een paar minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en maak alles fijn met de staafmixer (doe een schort om want pompoen krijg je niet makkelijk uit je kleren. Als het helemaal fijn is, zet je pan weer terug op het vuur, wat je nu laag zat. Voeg de kokosmelk toe en warm de soep even goed door. De soep hoort lekker stevig te zijn maar wel vloeibaar. Als de soep te dik is kun je er wat water aan toevoegen. Nu heb je nog tijd om je broodje te maken

Serveertip

Wij eten deze soep vaak als maaltijdsoep met een broodje uit de oven met pesto.
Snijd het brood nog voor je het afbakt over de lengte door. Meng wat roomboter met pesto in een bakje en besmeer beide helften met het pestomengsel. Hou de reguliere afbaktijd aan of verlaag met een minuutje.
Zoals mijn dochter Pippa zegt; bon apentiet

Ps. de soep laat zich ook prima invriezen, ideaal als snelle gezonde maaltijd doordeweeks!
Ps. Je kunt ook heel makkelijk een vegetarische variant maken door het spek weg te laten en de kippenbouillon te vervangen door groentebouillon!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

the_pumpkin_patch avatar
the_pumpkin_patch 28-01-2016

@Noukstar Vooral voor beginnen de koks is het handig als het gewicht v/d pompoen in het recept staat.

moniquek1 avatar
moniquek1 20-01-2016

Neem je recept mee ,heb ook al verschillende pompoensoep variante ,kan ik elke keer weer iets anders proberen. groetjes Monique

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten