Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

Door: alidada

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-12-2015

Ingrediënten 2 personen


Ingredienten voor
Gepureerde aardappel met appel
Lekker als bijgerecht, smaakt heerlijk.

450 g aardappelen, geschild
1 kleine goudrenet
2 kleine tl suiker (of naar smaak)
25 g boter
2-3 flinke el room
(Ik heb slagroom gebruikt maar je kunt eventueel kookroom uit flesje nemen)
Zout en versgemalen zwarte peper

Schil aardappels en zet ze op in koud water, breng aan de kook voor ongeveer 20-25 min en voeg wat zout naar smaak toe.
Giet af en doe terug in pan (vuur uit).
Ondertussen
Schil de appel, klokhuis eruit, snij in stukjes, doe ze in de pan met de suiker en 2 el water.
Kook tot ze zacht zijn.
Stamp de aardappels met de boter en room.
Roer de appel erdoor en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
(Je kunt dit uitstekend warm houden op een warmhoudplaatje)

Gekaramelliseerde sjalotten
Dit smaakte perfect bij de Geglaceerde worteltjes met courgettes en citroen en gepureerde aardappel met appel

Ongeveer 10 sjalotten (met schil)
20 g boter
2 tl suiker
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Voeg sjalotten met schil toe aan een pan met kokend water.
Kook voor ongeveer 3 minuten.
Giet ze af en laat ze afkoelen tot je ze gemakkelijk kan pellen.
Doe de gepelde sjalotten, boter en suiker in een pan met dikke bodem.
Deksel erop en laat het voor ongeveer 20 minuten staan op het laagste vuurtje.
Kijk af en toe en schud de pan regelmatig.
Ik vind ze donker (maar niet verbrandt) het lekkerste dus heb ik ze nog wat langer staan, maar smaken verschillen uiteraard.

Ingredienten voor

Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes.
225 g wortels, geschild en gesneden in dunne frietjes (ik heb geen machine die dit doet dus gewoon met de hand een soort dunne frietjes gesneden en niet zo nauwkeurig maar redelijk gelijk staat leuk.

225 g courgette, gewassen, ongeschild en in wat grotere frietjes
Gedroogde rode pepervlokken (Pul biber en kan weggelaten worden)
15 g boter
2 tl suiker
Sap van halve citroen
Zout en versgemalen zwarte peper

Breng water aan de kook voeg de worteltjes toe en kook voor 5-6 minuten.
Voeg dan de courgettes toe en kook voor 2 minuten.
Giet onmiddellijk af en laat goed uitlekken.
Doe terug in de pan.
Voeg boter, suiker en citroensap toe en schud zachtjes voor 3-4 minuten om te glaceren.
Voeg (eventueel) wat pepervlokken toe, hussel goed om en proef.
.


Verder heb je nodig


Panne, vergiet, mes, plank


Ik schrijf Louises Test keuken omdat het een combinatie is van recepten die ik gezien/gelezen heb  heb en de rest is zelfbedacht. Niet helemaal zelf bedacht dus vandaar de  naam Louises Test keuken. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Gepureerde aardappel met appel
Lekker als bijgerecht

450 g aardappelen, geschild
1 kleine goudrenet
2 kleine tl suiker (of naar smaak)
25 g boter
2-3 flinke el room
(Ik heb slagroom gebruikt maar je kunt eventueel kookroom uit flesje nemen)
Zout en versgemalen zwarte peper

Schil aardappels en zet ze op in koud water, breng aan de kook voor ongeveer 20-25 min en voeg wat zout naar smaak toe.
Giet af en doe terug in pan (vuur uit).
Ondertussen
Schil de appel, klokhuis eruit, snij in stukjes, doe ze in de pan met de suiker en 2 el water.
Kook tot ze zacht zijn.
Stamp de aardappels met de boter en room.
Roer de appel erdoor en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
(Je kunt dit uitstekend warm houden op een warmhoudplaatje)

Ingredienten voor

Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes.
225 g wortels, geschild en gesneden in dunne frietjes (ik heb geen machine die dit doet dus gewoon met de hand een soort dunne frietjes gesneden en niet zo nauwkeurig maar redelijk gelijk staat leuk.

225 g courgette, gewassen, ongeschild en in wat grotere frietjes
Gedroogde rode pepervlokken (Pul biber en kan weggelaten worden)
15 g boter
2 tl suiker
Sap van halve citroen
Zout en versgemalen zwarte peper

Breng water aan de kook voeg de worteltjes toe en kook voor 5-6 minuten.
Voeg dan de courgettes toe en kook voor 2 minuten.
Giet onmiddellijk af en laat goed uitlekken.
Doe terug in de pan.
Voeg boter, suiker en citroensap toe en schud zachtjes voor 3-4 minuten om te glaceren.
Voeg (eventueel) wat pepervlokken toe, hussel goed om en proef.

Serveertip

Worteltjes en courgettes kort koken en als (vlees of andere gerechten) nog niet klaar zijn giet in een vergiet, spoel af met koud water en als alles klaar is kort opwarmen met een klontje roomboter.

Bron

Louise's Test keuken



Deel dit recept

Reacties (8)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top