Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 23-12-2015
  • Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

    Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

    Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

  • Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

    Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

    Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

  • Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

    Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

    Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes plus bijgerechten

Ik schrijf Louises Test keuken omdat het een combinatie is van recepten die ik gezien/gelezen heb  heb en de rest is zelfbedacht. Niet helemaal zelf bedacht dus vandaar de  naam Louises Test keuken. 

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Ingredienten voor
Gepureerde aardappel met appel
Lekker als bijgerecht, smaakt heerlijk.

450 g aardappelen, geschild
1 kleine goudrenet
2 kleine tl suiker (of naar smaak)
25 g boter
2-3 flinke el room
(Ik heb slagroom gebruikt maar je kunt eventueel kookroom uit flesje nemen)
Zout en versgemalen zwarte peper

Schil aardappels en zet ze op in koud water, breng aan de kook voor ongeveer 20-25 min en voeg wat zout naar smaak toe.
Giet af en doe terug in pan (vuur uit).
Ondertussen
Schil de appel, klokhuis eruit, snij in stukjes, doe ze in de pan met de suiker en 2 el water.
Kook tot ze zacht zijn.
Stamp de aardappels met de boter en room.
Roer de appel erdoor en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
(Je kunt dit uitstekend warm houden op een warmhoudplaatje)

Gekaramelliseerde sjalotten
Dit smaakte perfect bij de Geglaceerde worteltjes met courgettes en citroen en gepureerde aardappel met appel

Ongeveer 10 sjalotten (met schil)
20 g boter
2 tl suiker
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.

Voeg sjalotten met schil toe aan een pan met kokend water.
Kook voor ongeveer 3 minuten.
Giet ze af en laat ze afkoelen tot je ze gemakkelijk kan pellen.
Doe de gepelde sjalotten, boter en suiker in een pan met dikke bodem.
Deksel erop en laat het voor ongeveer 20 minuten staan op het laagste vuurtje.
Kijk af en toe en schud de pan regelmatig.
Ik vind ze donker (maar niet verbrandt) het lekkerste dus heb ik ze nog wat langer staan, maar smaken verschillen uiteraard.

Ingredienten voor

Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes.
225 g wortels, geschild en gesneden in dunne frietjes (ik heb geen machine die dit doet dus gewoon met de hand een soort dunne frietjes gesneden en niet zo nauwkeurig maar redelijk gelijk staat leuk.

225 g courgette, gewassen, ongeschild en in wat grotere frietjes
Gedroogde rode pepervlokken (Pul biber en kan weggelaten worden)
15 g boter
2 tl suiker
Sap van halve citroen
Zout en versgemalen zwarte peper

Breng water aan de kook voeg de worteltjes toe en kook voor 5-6 minuten.
Voeg dan de courgettes toe en kook voor 2 minuten.
Giet onmiddellijk af en laat goed uitlekken.
Doe terug in de pan.
Voeg boter, suiker en citroensap toe en schud zachtjes voor 3-4 minuten om te glaceren.
Voeg (eventueel) wat pepervlokken toe, hussel goed om en proef.
.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Panne, vergiet, mes, plank

Bereidingswijze

Gepureerde aardappel met appel
Lekker als bijgerecht

450 g aardappelen, geschild
1 kleine goudrenet
2 kleine tl suiker (of naar smaak)
25 g boter
2-3 flinke el room
(Ik heb slagroom gebruikt maar je kunt eventueel kookroom uit flesje nemen)
Zout en versgemalen zwarte peper

Schil aardappels en zet ze op in koud water, breng aan de kook voor ongeveer 20-25 min en voeg wat zout naar smaak toe.
Giet af en doe terug in pan (vuur uit).
Ondertussen
Schil de appel, klokhuis eruit, snij in stukjes, doe ze in de pan met de suiker en 2 el water.
Kook tot ze zacht zijn.
Stamp de aardappels met de boter en room.
Roer de appel erdoor en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
(Je kunt dit uitstekend warm houden op een warmhoudplaatje)

Ingredienten voor

Met citroen geglazuurde worteltjes en courgettes.
225 g wortels, geschild en gesneden in dunne frietjes (ik heb geen machine die dit doet dus gewoon met de hand een soort dunne frietjes gesneden en niet zo nauwkeurig maar redelijk gelijk staat leuk.

225 g courgette, gewassen, ongeschild en in wat grotere frietjes
Gedroogde rode pepervlokken (Pul biber en kan weggelaten worden)
15 g boter
2 tl suiker
Sap van halve citroen
Zout en versgemalen zwarte peper

Breng water aan de kook voeg de worteltjes toe en kook voor 5-6 minuten.
Voeg dan de courgettes toe en kook voor 2 minuten.
Giet onmiddellijk af en laat goed uitlekken.
Doe terug in de pan.
Voeg boter, suiker en citroensap toe en schud zachtjes voor 3-4 minuten om te glaceren.
Voeg (eventueel) wat pepervlokken toe, hussel goed om en proef.

Bron

Louise's Test keuken

Serveertip

Worteltjes en courgettes kort koken en als (vlees of andere gerechten) nog niet klaar zijn giet in een vergiet, spoel af met koud water en als alles klaar is kort opwarmen met een klontje roomboter.

Laatste reacties

alidada avatar
alidada 13-02-2016

Hoi Petra, hartelijk bedankt voor je leuke reactie, fijn dat jullie zo gesmuld hebben dat doet mij plezier. [br] Groetjes, Louise

pwiggers avatar
pwiggers 13-02-2016

Hoi Louise, gisteren deze heerlijke worteltjes gegeten (zonder courgette !). Erg lekker. We hebben de worteltjes gegeten met aardappelpureen en de zalm van carmenv : [b][url=http://www.smulweb.nl/recepten/1051947/Zalm-met-honing-mosterdsaus]Zalm-met-honing-mosterdsaus[/b][/url]. We hebben gesmuld. Geen foto helaas! Bedankt voor je lekkere recept. Groetjes, Petra

ArualB avatar
ArualB 06-01-2016

Ik ga ook voor de worteltjes. Dank je wel!

pwiggers avatar
pwiggers 06-01-2016

Had dit niet eerder gezien Loes. Ik neem je recept(en) mee. Er zitten leuke ideetjes in. De puree met appel vind ik echt een heel leuk idee. De worteltjes lijken me lekker. Ik heb zelf een dergelijk recept ook staan maar dit is toch een beetje anders. Ga het zeker proberen bij een lekker stukje vis. Dank je wel Louise.

alidada avatar
alidada 02-01-2016

Het was niet bepaald bedoeld voor bij een Kerstdiner maar het had gekund. Het misstaat beslist niet bij een gezellige etentje met vrienden of met zijn twee. ;)

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 25-12-2015

ik ga voor de worteltjes, lijkt me een heerlijke test.... :-) , maar is net te laat voor het kerstdiner van dit jaar, groet en fijne dagen, Roger

Purrie avatar
Purrie 24-12-2015

Geeft weer wat ideeën, dank hiervoor, leuk!

deonart avatar
deonart 24-12-2015

lijk me heel goed

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten