Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Oliebollen
  5. Airbollen, oliebollen uit de Philips Airfryer naar familie recept.

Airbollen, oliebollen uit de Philips Airfryer naar familie recept.

Door: BappieNL

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 21-12-2015

Ingrediënten 4 personen


1 pak Koopmans oliebollen mix origineel
400 ml bier, gewoon bier
1 eetlepel zonnebloemolie
7 gram gedroogde gist, extra toevoegen dus!
1 flinke appel, jonagold of goudreinette bijvoorbeeld
Een beetje citroensap, niet noodzakelijk
200 gram krenten
200 gram rozijnen
100 gram sukade
200 gram geschaafde amandelen

Poedersuiker om na het bakken de airbollen te bestrooien.


Verder heb je nodig


Philips Airfryer (XL)
Bierfles opener
Handmixer met kneedhaken
Flinke beslagkom
Vochtige schone theedoek
Bakpapier
Oliespraypompje gevuld met een neutrale olie
Ijsknijper
Zeefje, eventueel

Airbollen met een prachtige structuur

Zo lekker smeuig en fris!

Zo lekker smeuig en fris!
Airbollen beslag

Geheel op traditioneel familie recept gebaseerd

Geheel op traditioneel familie recept gebaseerd
Airbollen de nieuwe oliebollen

Oliebollen uit de Philips Airfryer

Oliebollen uit de Philips Airfryer

Airbollen, oliebollen gemaakt in de Philips Airfryer naar ons familierecept die heel goed lukken! Ze zijn zeer smakelijk, smaken echt naar oliebollen maar dan zonder de overheersende olie smaak. 

Deze airbollen smaken niet naar 'brood', zijn niet taai en ook niet droog. Ze zijn mooi van kleur, hebben een mooie structuur en zijn smeuig van binnen, smaken fris en fruitig, zijn een ware traktatie, ook de volgende dag nog! 

Waarom bier in het beslag en geen water? Bier en gist zijn een geweldige combinatie! Bier helpt bij het rijzen, qua smaak worden je bollen voller van smaak, er is echter geen biersmaak te achterhalen. En er zal ook geen alcohol achter blijven in de airbol. Deze verdwijnt namelijk bij het verhitten van het beslag/deeg.

Het is even een werkje, maar zeer de moeite waard! Ik hoef ze niet meer uit de frituur. Dit is een veel betere manier van bereiden. 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Wel de krenten, rozijnen en sukade minimaal een uur in heet water (niet kokend). Ik zet ze meestal een nacht van te voren al in het hete water. Na het wellen wel even afdrogen met een schone theedoek. Snij de appel in kleine blokjes, besprenkel eventueel met wat citroensap tegen het verkleuren.

Doe alle droge ingrediënten 1 voor 1 in de mengkom en laat de handmixer zijn werk rustig aan doen, en rustig is omdat je anders 1 grote stofboel krijgt wat je niet wilt. Daarna voeg je rustig aan alle natte ingrediënten toe en kneed het geheel met de hanmixer tot een mooi soepel beslag/deeg.

Laat het geheel nu minimaal een uur rijzen onder een schone vochtige theedoek in een niet tochtige ruimte. Een omgevingstemperatuur van 22 a 23 graden is perfect voor het gist. Je beslag verdubbeld zo ongeveer in volume.

Verwarm de Philips Airfryer voor op 190℃ en ondertussen knip je vierkantjes van het bakpapier waar je de airbollen uiteindelijk op gaat bakken. Dit voorkomt dat het beslag vast gaat zitten aan het mandje. Ik koos voor klenere vierkantjes i.p.v. 1 groot precies passend vierkant om toch nog zo veel mogelijk luchtcirculatie te behouden.

Leg 4 vierkantjes bakpapier neer, spay er een heel klein beetje neutrale olie op, schep een bolletje beslag/deeg op ieder vierkantje. Spray nu een beetje neutrale olie op het beslag/deeg. En leg deze vervolgens in de airfryer. Stel de tijd in op 12 minuten en laat de temperatuur op 190℃ staan.

En zo maak ik de lekkerste airbollen!

Serveertip

Bestrooi de airbollen met poedersuiker in een zeefje, tik er met een metaal voorwerp tegen aan vooreen extra mooi effect.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van BappieNL
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top