Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Gieters recept voor Knieperties

Gieters recept voor Knieperties

Door: turelpc

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-12-2015

Ingrediënten 50 personen


500g bloem
550g suiker
250g boter (of margarine indien koemelkvrij)
500ml water
2 eieren
3 à 4g zout
kaneel naar smaak toevoegen


Verder heb je nodig


Mixer, knieperties-ijzer (wafelijzer met platte bodem)

Gieters recept voor Knieperties
Gieters recept voor Knieperties

Dit is het Gieterse recept voor Knieperties... Zoals mijn oma's generatie ze al maakte! Wij maken ze vooral aan het eind van het jaar, Kerst en Oud & Nieuwjaar.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Smelt de boter NET EVEN in de magnetron, zodanig dat de temperatuur van de gesmolten boter zo LAAG is, dat de eieren er niet door kunnen schiften.
2. Verwarm het benodigde water en los de suiker er in op. Koel dit daarna af tot het lauw is (zie 1).
3. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en meng ze met een elektrische Mixer tot een mooi glad beslag.
4. Schenk een gedeelte van het beslag, de helft, in een kleiner kommetje. (Dat werkt makkelijker...)
5. Gebruik een dessertlepel om het beslag op het ijzer te doen; dat is net voldoende.
6. Laat aan het begin het ijzer niet te heet worden. Schakel een thermosstaatstand in ONDER het maximum en voer die in een later stadium zo nodig wat op (als het te lang duurt voor het kniepertie gaar is).
* Een té hoge thermosstaatstand aan het begin veroorzaakt het vastkleven van het kniepertie aan het ijzer, met alle narigheid van dien!

NB. Na enige tijd wordt het beslag dikker. Verdun het NIET.
Open het ijzer rustig, anders blijft het kniepertie aan de bovenkant vastzitten. Beweeg de plastic spatel horizontaal heen en weer om gemakkelijk onder het kniepertie te schuiven.. Maak het kniepertie plat met bv het glazen deksel van een weckpot.
Bak er 10 en laat die afkoelen.
Nadat je er nog 5 gebakken hebt kun je de eerste 10 stapelen. Die zijn dan koud genoeg. Schuif de knieperties in je linkerhand, dan hoef je ze niet op te pakken. Maak een piramide van de stapeltjes te beginnen met 4, dan 3, 2 en 1 erop en hebt er precies 100. Laat wat ruimte tussen de stapeltjes voor verdere koeling.

Bron

Familie, mijn oom Ab...



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van turelpc
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top